Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"licorice pizza"

Nostalgično remek-djelo u kojem briljira sin velikog Philipa Seymoura Hoffmana

Paul Thomas Anderson/MGM/The Hollywood Archive
24.01.2022.
u 10:44

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić.

Kakav film! Divna, topla, duhovita priča o odrastanju, prvim ljubavima, naivnom i neiskvarenom pogledu na život s osjećajem da se može osvojiti svijet uvući će vas u sebe već i samim plakatom. Koloritan, retro, blago hipijevski poster nagovještava da je riječ o dovitljivoj, pomalo čak i šašavoj priči iz koje će teško tko poželjeti izaći.

Postoji jedna knjiga autora Johna Koeniga "The Dictionary of Obscure Sorrows" ("Rječnik opskurnih tuga"), koja navodi novotvorenice kojima se nastoje opisati osjećaji za koje nema riječi. Jedna od Koenigovih riječi je i "anemoia", što znači "nostalgija za vremenom i mjestima u kojima nikad nismo bili". Upravo taj osjećaj stvara "Licorice pizza", u kojoj nas Paul Thomas Anderson još jednom vodi u sedamdesete godine, ovog puta u Nixonovu eru.

Baš kao što mu je u "Kralju pornića" tema pornografske industrije u SAD-u sedamdesetih poslužila kao sinegdoha kojom se daje presjek i društva, i vremena, ovdje je odnos 15-godišnjeg Garyja i 25-godišnje Alane prikazan tako individualizirano i toliko je posvećen detaljima da se čini kako je riječ samo i isključivo o njima. Međutim, njihov je odnos ipak univerzalan i kao takav je hommage tim zlatnim sedamdesetim godinama u L. A.-ju koje redatelja toliko inspiriraju. A spominjući posvete, "Licorice pizza" je još ljepša posveta preminulom glumcu koji je Andersonu bio ono što je Robert de Niro Martinu Scorseseu ili što je Johnny Depp Timu Burtonu. Posveta je ovo sjajnom Philipu Seymouru Hoffmanu, u kojoj glavnu ulogu šarmantnog tinejdžera tumači njegov sin Cooper. Iako se čini kako je djeci poznatih roditelja teško izaći iz njihove sjene, mladi Cooper Hoffman s toliko lakoće plovi ovim filmom da ga je milina gledati. Kao pojačanje toj neodoljivosti suvereno stoji i njegova filmska partnerica Alana Haim. Njima pojedinačno, ali i njima kao paru (koji to nije) Anderson je dao toliko prostora koji su oni uspjeli maksimalno iskoristiti. Toliko da ih ni velika imena poput Seana Penna, Bradleya Coopera ili Toma Waitsa koji se pojavljuju, doduše u epizodnim ulogama, nisu zasjenila.

Dakle, Gary i Alana su prijatelji koji se upoznaju u Garyjevoj školi u kojoj je Alana radila na projektu fotografiranja učenika. Gary je dječja glumačka zvijezda, ali poprilično je poduzetan, zreo i spreman za nove, ozbiljnije korake u životu. Jedan od njih je i poslovno partnerstvo s Alanom, s kojom ulazi u biznis s vodenim krevetima. Oni su neraskidivi, a iskrice koje među njima frcaju nemoguće je ne osjetiti. Alana od Garyja čas zahtijeva da bude muškarac, čas se prema njemu ponaša kao prema dječačiću, ali da se, unatoč razlici u godinama, ludo vole, vidljivo je u svakoj sekundi filma.

"Licorice pizza" je inače sleng za vinil-ploču, a ova će se Andersonova ploča sigurno dugo i uvijek rado vrtjeti na našim repertoarima.

Licorice Pizza (Cinestar)

Komedija, drama

SAD

133 min

Režija: Paul Thomas Anderson

Glumci: Alana Haim, Cooper Hoffman

Being the Ricardos (Prime)

Lucille Ball i Desi Arnaz su superstar par koji je bio jedna od omiljenijih pojava u Americi na TV-u 50-ih godina. U ovom filmu zapravo pratimo njihovo suočavanje s krizama kojih gledatelji i nisu bili svjesni – jednom koja može poljuljati njihove karijere i drugom, onom bračnom. Pomalo dosadnjikav biografski film čiji je najbolji dio svakako gluma Nicole Kidman, koja je za ovu ulogu nagrađena Zlatnim globusom. 

Biografska drama, SAD

131 min

Režija: Aaron Sorkin

Glumci: Nicole Kidman, Javier Bardem

Annette (Cinestar)

Gledanje "Annette" je kao gledanje vrhunski producirane broadwayske predstave na velikom platnu. Riječ je o mračnom mjuziklu čija se tegobna atmosfera dodatno jača glazbom. Na trenutke kič, na trenutke šokantno, katkad čak i dosadno i sa željom da se neki dijelovi ubrzaju ili skrate… Kako god, "Annette" je "nešto drukčije"; priča teška i po temi i po izvedbi. 

Mjuzikl, Francuska

141 min

Režija: Leos Carax

Glumci: Adam Driver, Marion Cotillard

Spiderman: Put bez povratka (Cinestar)

Cijeli svijet je saznao da je Spiderman Peter Parker. Peter se potom obraća dr. Strangeu da mu pomogne, no čarolija pođe naopako pa umjesto da cijeli svijet zaboravi tu informaciju, u Peterov svijet dolaze negativci iz brojnih drugih svjetova… Osim njih, u svijet su stigla još dva Spidermana zahvaljujući kojima je dobar sadržaj filma zajamčen. Neočekivano, duhovito, zabavno. 

Strip-akcija, SAD

148 min

Režija: Jon Watts

Glumci: Tom Holland, Zendaya

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije