Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nobelova nagrada za književnost otišla u ruke Amerikanke Louise Glück

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Louise Glück.
08. listopada 2020. u 13:15 1 komentara 731 prikaza
Foto: Facebook

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Louise Glück. Glück je prva Amerikanka u 27 godina koja je osvojila tu prestižnu nagradu, a tek šesnaesta žena.

strip recenzije Strip iz pera karikaturista koji je za dlaku izbjegao masakr u redakciji Charlie Hebdo

U obrazloženju Švedske Akademije stoji da je Glück nagradu zaslužila “svoj nepogrešivi pjesnički glas koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim”. Predsjednik odbora Nobelove nagrade za književnost, Anders Olsson, pohvalio je njen "iskren i beskompromisan" glas, a usporedio ju je sa slavnom Emily Dickinson. 

- Bila je iznenađena kada smo je obavijestili, ali ugodno, koliko sam shvatio, budući da je bilo vrlo rano ujutro - rekao je Olsson. 

Louise Glück višestruko je nagrađivana pjesnikinja, a već je 1993. godine dobila Pulitzera, zatim i nagradu Bollingen, Nacionalnu medalju za humanističke znanosti i prestižnu američku National Book Award. Iza sebe ima desetke zbirki poezije te nekoliko zbirki eseja. 

zagrebački književni razgovori Kako Goli otok opisuju književnici i iskrivljuje li Handke povijest?

Nakon niza skandala koji su posljednjih godina potresali Švedsku akademiju, mogli smo zaključiti da će ove godine igrati na sigurno. Nobel za književnost prošle godine dodijelio se duplo, pošto je godinu ranije odgođen zbog skandala seksualnog zlostavljanja u odboru Akademije. A zatim, podsjećamo, Nobelove nagrade za 2018. i 2019. godinu su dodijelili Poljakinji Olgi Tokarczuk i kontroverznom austrijskom spisatelju Peteru Handkeu. Handkeov odabir izazvao je buru u javnosti, budući da je pisac poznat i po velikoj podršci Slobodanu Miloševiću te poricanju genocida u Srebrenici. Protiv odluke da ga se nagradi Nobelom ustale su i brojne države te se prosvjedovalo diljem Europe. 

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • Avatar Damating
    Damating:

    A ono.... pjesnici su čuđenje u svijetu.... Ja se čudim.onima koji poeziju čitaju. To je dosadno do zla boga... uz rijetke, rijetke iznimke.... "Jesi živa staričice moja...." "Ako može zbrojiti sve svoje poraze...." "Noćas ću napisati...."...