Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb design week

Nizozemci održivim dizajnom spašavaju svijet

16.08.2021.
u 10:35

Osmi zagrebački festival dizajna održat će se od 21. do 26. rujna, a u programu “ZGDW država partner” zagrebačkoj publici predstavit će najbolje od nizozemskog dizajna.

Osmi Zagreb Design Week održat će se od 21. do 26. rujna 2021. u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na drugim partnerskim lokacijama. U programu “ZGDW država partner” zagrebačkoj publici predstavit će najbolje od nizozemskog dizajna, a centralno mjesto programa imat će izložba “Oporavak!” kustosica Marleen van Bergeijk i Lise Hardon. Izložba je nastala je kao odgovor na temu “Resilience/Otpornost” ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka, a promišlja okolnosti koje su obilježile proteklu i ovu godine. Nizozemske kustosice odabrale su devet radova koji istražuju zadanu temu iz perspektive “Nizozemskog dizajna”.

Radi se o dizajnerskoj struji koja je rođena 1990–ih kao reakcija na tada prevladavajući tradicionalni pristup dizajnu, a naziv “Nizozemski dizajn” dobila je nakon predstavljanja na milanskom Fuorisaloneu. Temeljna su joj obilježja konceptualnost, eksperimentalnost i inovativnost, koji su često kombinirani s duhovitim obratom. Danas se fokusira na ideje društvene i ekološke odgovornosti, a dizajneri se bave širim problemima te svojom kreativnom snagom nude moguća rješenja.

Autorica Matilde Boelhouwer, primjerice, udružila se s timom inženjera u projektu Food for Buzz, kreirajući mehaničko cvijeće koje kapljice kiše pretvara u šećernu vodu, hraneći tako izumiruće pčele, bez kojih nema života na Zemlji.

Iz perspektive nedavnih potresa, našoj publici bit će zanimljiv i rad arhitekta Thoma Schreudera, koji će predstaviti 3D printane “proteze” za uništene zgrade, originalno zamišljene za projekt restauracije nizozemskog dvorca Schaesberg.

Svi izloženi radovi, od posuđa do održivih, biorazgradivih urni studija Nienke Hoogvliet na neki nam način nude odgovore na pitanje “kako dalje?”. Najavljen je i dokumentarni film „To je nizozemski dizajn“ Elbea Stevensa te predstavljanje Dutch Design Weeka, najvećeg festivala dizajna u sjevernoj Europi koji se održava u listopadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije