Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Bridget Collins "Uvez"

Nije ovo gotika: predatori su tu, svuda oko nas, ali nema knjigoveža

Foto: Arhiva Stilus
14.05.2020.
u 12:10

Mračna zemlja u mračnim vremenima. To su mjesto i vrijeme radnje ovog romana. Jedan mladić teško radi na seoskom imanju svog oca, a stvari postaju još gore zbog bolesti. Bolest je to od koje zazire cijela njegova obitelj. I zato ga šalju kao šegrta u knjigovežnicu, tamo gdje će naučiti kako uvezivati knjige. No stvari nisu nimalo jednostavne, jer knjige nisu ono što mi danas poznajemo pod tim pojmom, već ljudske uspomene. Ono najgore i najteže čovjek ispriča knjigoveži i nakon što je uvezano sve zaboravi!

A sve je to tek okvir romana “Uvez” Bridget Collins (Stilus, urednica Ingrid Divković, prijevod Jelena Pataki, 149 kuna). Zaista se radi o uzbudljivom djelu u kojem se nalazi neobična kombinacija različitih žanrova. Ono što počinje kao mračna gotika pretapa se u nježnu ljubavnu priču, o onda u trećem dijelu, koji donosi rasplet, postaje čak i filozofska rasprava na temu moći prave ljubavi.

Mnogo je tu simbolike, ali definitivno ne one koja ‘ide na živce’ imalo zahtjevnijem čitatelju. Sama priča i likovi dovoljno su zanimljivi da drže pozornost čak i bez zalaženja u mozganje na temu: što je autorica željela poručiti. A Bridget Collins koja je spisateljski ‘zanat’ ispekla na knjigama za mlade (ovo joj je naime prvi roman za odrasle) dovoljno je vješta da svoje poruke provuče kroz brojne slojeve ovog romana, pa samo o čitatelju ovisi hoće li za njima posegnuti ili ne.

Preporuka glasi: trebalo bi to učiniti, jer iako je priča smještena u neko nepostojeće mjesto i vrijeme, jasno je da se tiče baš nas danas. Dileme nema, i današnji moćnici spremni su na sve kako bi vladali svima koji su slabiji od njih. I danas su oko nas seksualni i ini predatori, a glavna im je obrana da se “to” zapravo uopće nije dogodilo. Za žrtve takvog ponašanja ne postoje knjigoveže, ali je i ovaj roman dobar putokaz prema spasu koji dolazi kada se čovjek suoči s potisnutim traumama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:25 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije