Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nesvakidašnja izložba o hrani uz tradicionalna iranska jela mladog kuhara azilanta

09. studenoga 2019. u 12:48 0 komentara 677 prikaza
Siniša Labrović - Jabuka
Pogledajte galeriju 1/5

Svatko tko je potegnuo do samog Centra periferije, točnije Galerije AŽ na Žitnjaku, na neko od otvorenja izložbi, zna kako tamo može do sita nauživati ne samo umjetnosti i dobrog društva, već i fine domaće hrane pripremljene upravo u njihovoj kuhinji. Iznimka neće biti ni njihova godišnja manifestacija Dani otvorenih vrata, koje će popratiti izložba znakovitog naziva GLAD-RAD.

Ove godine, u Galeriji AŽ odlučili su kako na Danima otvorenih vrata neće, kao do sada, samo predstaviti svoju umjetničku produkciju kroz proteklu godinu, već da će se skupnom izložbom gostujuće kustosice Davorke Perić pokušati suočiti s problematikom hrane kroz prizmu rada, točnije rada za kruh i preživljavanje. 

Boris Cvjetanović - Doručak na snijegu | Autor : Boris Cvjetanović - Doručak na snijegu

- Već sam neko vrijeme imala ideju o izložbi o hrani, a budući da su ovo Dani otvorenih vrata, željeli smo tu temu postaviti u nekom širem društvenom kontekstu, vezano za situaciju umjetničkog rada danas, a i rada općenito. Došli smo pritom i na ideju da se tom prilikom pozovu i izbjegle osobe na druženje i suradnju - ispričala nam je kustosica izložbe GLAD-RAD Davorka Perić. 

Tako će, u suradnji s udrugom Are You Syrious mladi kuhar Yuhana Firouz, Iranac koji je dobio azil u Hrvatskoj, kuhati na otvorenju izložbe, u kuhinji Galerije AŽ u zajedničkom performansu s umjetnicom Vlastom Žanić.  

Mladen Stilinović - Krumpira, krumpira | Autor : Mladen Stilinović - Krumpira, krumpira

- Vlasta Žanić se često u svom radu bavila hranom kao jednim od sredstava da se izrazi jedan oblik davanja sudjelovanja i ljubavi, a u ovom radu nam je bilo osobito bitno da osoba koja će sudjelovati bude izbjegla osoba - rekla nam je Perić. 

Performans i otvorenje izložbe započeti će u 18 sati, no svi zainteresirani više su no dobrodošli tijekom dana navratiti u Galeriju AŽ i sudjelovati u pripremi tradicionalnih iranskih jela i druženju. 

- Ovakav se koncept izložbe jako dotiče teme rada i umjetničkog rada i u njoj su zastupljeni autori koji problematiziraju temu umjetničkog rada na razne načine, ali moram naglasiti važnu stvar, a to je da Galerija AŽ odgovara na istu tu problematiku tako što će svim sudionicima dodijeliti, iako male, ipak značajne umjetničke honorare. To je veoma bitno, jer u ovom sustavu u kojem danas živimo, umjetnički rad se promatra iz perspektive da umjetnici trebaju biti sretni što uopće imaju priliku da izlažu - istaknula je kustosica.

Slaven Tolj i Marija Gracio - Hrana za preživljavanje | Autor : Slaven Tolj i Marija Gracio - Hrana za preživljavanje

Uz performans koji će se odviti danas, na izložbi će biti prikazani radovi Slavena Tolja, Mladena Stilinovića, Momčila Goluba, Borisa Cvjetanovića, Sinše Labrovića i Gorana Trbuljaka, koji se svaki na svoj način obračunavaju s problematikom privređivanja za hranu, točnije preživljavanja umjetničkim radom. 

Na samom ulazu u galeriju, posjetitelje će dočekati ready-made objekt "Jabuka" Siniše Labrovića - sirovi krumpir zagrižen kao da je jabuka, kojom Labrović ukazuje na problem prihvaćanja nuđene ideologije - jer dok ideologija tvrdi da se radi o jabuci, a mi zapravo jedemo krumpir, sudjelujemo u činu svjesne obmane i  pokoravanja lažima. Rad Slavena Tolja "Hrana za preživljavanje", koji će biti predstavljen fotografijom, nastao je 1993., u jeku Domovinskog rata. Tolj je tada, sa svojom tadašnjom suprugom Marijom Grazio u Helsinkiju izveo perfomans u kojem je oboje umjetnika svoja tijela mazalo "smjesom za preživljavanje" iz limenke hrane koja je u okupirani Dubrovnik poslana kao humanitarna pomoć. U galeriji će se naći i prostorna instalacija Mladena Stilinovića "Kruh i kolači za Mariju Antoinetteu", koja parafrazira njenu slavnu rečenicu "Ako nema kruha, neka jedu kolače" te Stilinovićev video rad "Krumpira, krumpira!"

Dane otvorenih vrata Galerije AŽ možete posjetiti sve do 23. studenog.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.