Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nenadoknadiv gubitak

Odlazak splitske glumačke dive: Nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak preminula u 73. godini

Zoja Odak
Foto: HNK Split
1/7
23.08.2020.
u 17:21

I dok je kazalištu posvetila život, Odak je uloge igrala i u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima

Nakon duge i teške bolesti, u splitskoj je bolnici 23. kolovoza u 73. godini života preminula glumačka diva Zoja Odak. Rođena u Splitu 1947. godine, Odak je bila dugogodišnja glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i nacionalna dramska privakinja.

Nacionalna prvakinja

Nakon što je diplomirala teatrologiju i književnost na fakultetu u Sarajevu, prve je korake na kazališnim daskama ostvarila u kazalištu Titovi mornari, današnjem splitskom Gradskom kazalištu mladih.

Ubrzo nakon toga započinje njen strelovit uspon i karijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Tamo je od samih početaka 70-ih  godina prošlog stoljeća ostvarila izniman broj istaknutih i višestruko nagrađivanih uloga u predstavama nekih od najvećih imena kazališne scene. Tako je 1987. godine nagrađena Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske za ulogu Truse u “Bljesku zlatnog zuba”, a godinu poslije Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u te nagradom Dubravko Dujšin za Klitemnestru u Euripidovoj “Elektri” Paola Magellija.

Zatim 1992. gostuje na Međunarodnom festivalu o Eduardu de Filippu s predstavom “Šjora Fila” Vanče Kljakovića u kojoj igra glavnu ulogu Filomene Luštrine. A 1994. osvaja prvog Marula na Marulićevim danima za ulogu Melite u Krležinoj “Ledi”. Igrala je i Irinu N. Arkadinu u Čehovljevom “Galebu”, za što na 44. Splitskom ljetu dobiva prestižnu nagradu Judita za najbolje glumačko ostvarenje, a uspjeh ponavlja pet godina kasnije za “Antigonu, kraljicu u Tebi”.  Drugi Marul stiže joj 2002. godine za ulogu Laure Lenbach, ponovno u Krležinoj drami, “U agoniji”. A naslov nacionalne prvakinje dodijelilo joj je Ministarstvo kulture u travnju 2003. godine. 

I dok je kazalištu posvetila život, Odak je uloge igrala i u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima. U TV seriji Kreše Golika  “Inspektor Vinko” igrala je Blanku, a u filmu Krste Papića “Priča iz Hrvatske” za ulogu Marije dobiva i Zlatnu Arenu. Posljednji put se na sceni HNK Split pojavila 2019. godine u predstavi “Kušnja Arthura Millera” u režiji Nenni Delmestre.

Nenadoknadiv gubitak

– Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije, snažnog i autentičnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost glume i kazalište, kao vrijedna kolegica i draga prijateljica - napisali su iz matičnog kazališta Zoje Odak, HNK u Splitu, povodom  njenog odlaska. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
17:28 23.08.2020.

Pokoj joj duši, počivala u miru

Avatar rubinet
rubinet
19:57 23.08.2020.

Dobra glumica.

AD
adler77
17:41 23.08.2020.

Od covid-19.. Ili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije