Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura

Nema novca za kapitalne investicije, budžet manji 6,3 posto

Andrea Zlatar
PIXSELL
14.02.2012.
u 14:53

Budžetom nisu predviđene kapitalne investicije, poput novog arhivskog spremišta u Kerestincu ili adaptacije stare zgrade Tvornice duhana u Zagrebu za Hrvatski povijesni muzej

Ministarstvo kulture u 2012. raspolagat će budžetom od 687 milijuna kuna, što je 49 milijuna kuna ili 6,3 posto manje u odnosu na lani, potvrdili su. Smanjenje budžeta odnosi se na materijalne troškove koji će se sa 83 milijuna reducirati na 77 milijuna kuna.

Drugi dio smanjenja tiče se smanjenja rukovodećih radnih mjesta i broja ustrojbenih jedinica, pa će iznos za plaće zaposlenika i ustanova koje se financiraju iz budžeta ministarstva smanjiti za 24 milijuna kuna. Time izdvajanja za programe ostaju u gotovo identičnim iznosima kao lani, osim programa zaštite nepokretnih spomenika kulture koji se smanjuje za 11 milijuna kuna. Budžetom nisu predviđene kapitalne investicije, poput novog arhivskog spremišta u Kerestincu ili adaptacije stare zgrade Tvornice duhana u Zagrebu za Hrvatski povijesni muzej. Kada dođe do izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i ukidanja indirektnog djela spomeničke rente, bit će to samo privremena mjera za oporavak gospodarstva i u tome će slučaju 25 milijuna kuna, koliko je potrebno za redovito funkcioniranje programa zaštite kulturne baštine, biti nadoknađeno iz drugih izvora

Komentara 8

OB
-obrisani-
16:33 14.02.2012.

+ - 14.02.2012. u 15:36h osica je napisao/la: eto crkvi nismo smanjili - kulturi jesmo. Što naša vlast od nas zapravo hoće? --------------------------------------------------- Pa,...nije cilj da budes kulturan, nego pravi katolik.

OB
-obrisani-
17:13 14.02.2012.

Sa Crkvom postoji međudržavni u saboru ratificirani Ugovor, koji države i Vlade uglavnom poštuju, pa čak i ovakve diletantske kao ova trenutna, dok sa kulturom posebno ne postoji. I dobro je da ne postoji, barem dok je ova priglupa HNS-ovka ministrica kulture.

OS
osica
15:36 14.02.2012.

eto crkvi nismo smanjili - kulturi jesmo. Što naša vlast od nas zapravo hoće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije