Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Navijačke priče za učenje na tuđim greškama

Mladi akademski glumac Paško Vukasović redatelj je predstave “Huligan” koja će večeras biti praizvedena u zagrebačkoj Maloj sceni. Pitamo ga kako je nastao tekst za ovu intrigantnu predstavu koja se bavi huliganstvom u sportu.
08. ožujka 2019. u 12:16 0 komentara 489 prikaza
Paško Vzkasović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSEL

Mladi akademski glumac Paško Vukasović redatelj je predstave “Huligan” koja će večeras biti praizvedena u zagrebačkoj Maloj sceni. Pitamo ga kako je nastao tekst za ovu intrigantnu predstavu koja se bavi huliganstvom u sportu.

Poticanje kritičkog mišljenja

– Tekst je nastao prema mojoj ideji na temelju istinitih, više ili manje poznatih, priča iz navijačkog svijeta. U procesu rada smo obavili intervjue s bivšim i sadašnjim navijačima različitih nogometnih klubova u Hrvatskoj. Priče smo zajedno uobličili u smislenu cjelinu Marina Pejnović kao dramaturginja, Matija Šakoronja koji u predstavi glumi i ja – kaže Vukasović. A spominje li se u tekstu neki konkretni nogometni klub ili navijačka skupina?

– “Huligan” je predstava koja tematizira navijačku supkulturu, ali ni u jednom trenutku u predstavi ne spominjemo ni jedan hrvatski grad, nogometni klub ili navijačku skupinu. Upravo zbog toga vjerujemo kako će predstava uspješno igrati kako u Zagrebu, tako i u Splitu, Osijeku – kaže Vukasović. Hrvatska javnost trenutačno prepuna vijesti o nasilju i to ne samo među navijačkim skupinama, a među nasilnicima su često i djeca. Kako tu može pomoći predstava “Huligan”?

"Tu sam" Novo lice na svjetskoj književnoj sceni Vedran Mezei predstavlja prvijenac

– Dvije glavne misli vodilje koje su u fokusu predstave poticanje su kritičkog razmišljanja kod mladih i destigmatizacija navijačke supkulture. Kritičko promišljanje od preponderantnog je značaja, kako u procesu obrazovanja, od osnovne škole pa do fakultetskog perioda, tako i u svakidašnjem životu. Siguran sam kako će ova predstava potaknuti mlade na propitivanje tema o kojima su imali određene jasne i nedvosmislene stavove. Navijački pokret, odnosno navijačka supkultura, temelji se na istinski vrijednim, humanim, iskrenim vrijednostima, ali svaka vrsta radikalizma i ekstremizma do koje u određenim okolnostima dolazi baca ljagu na sve one pozitivne aspekte – misli Vukasović. U Maloj sceni napisali su da je predstava “Huligan” namijenjena mladima kojima je više od dvanaest godina.

Publika od 12 godina naviše

– Predstava je primarno namijenjena mladima od 12 godina naviše te na brutalan i direktan način, ne podilazeći publici, progovara o svim problemima u koje tinejdžeri dolaze. Publika koja pogleda “Huligana” ima privilegij učiti na tuđim greškama. Naš Zrks završio je u popravnom domu i iznosi svoja svjedočanstva u protekle četiri godine od sedmog razreda do danas: prva cigareta, alkohol, klađenje, tučnjave, problemi u školi... A je li ga život u domu promijenio i u krajnjoj konzekvenciji potaknuo na toliko potrebno kritičko razmišljanje, provjerite sami – poručuje Vukasović. A je li on osobno bio dio neke navijačke skupine?

Pratim nogomet, no ne mogu se determinirati kao osoba koja pripada navijačkoj supkulturi, koja me s antropološkog i sociološkog aspekta iznimno zanima – kaže nam mladi glumac.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.