Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Narodni običaji i pokladne svečanosti oduševile mladu publiku iz cijele Hrvatske

Hrvatska glazbena mladež
Foto: Hrvatska glazbena mladež
1/5
24.02.2020.
u 14:54

Koncertna svečanost Poklade i drugi hrvatski tradicijski običaji u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži danas je u zagrebačkoj Velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupila djecu iz petnaest osnovnih škola i deset dječjih vrtića iz cijele Hrvatske.

Glavni cilj projekta je upoznati mladu publiku s porijeklom i bogatom kulturom baštinom Hrvatske kako bi se vrijednosti kvalitetno prenosile na mlađe generacije. Na koncertu su izvedeni pokladni i folklorni običaji iz Srizivojne, Posavine, Međimurja, Turopolja, Like i s otoka Ugljana.

„Najveća nagrada nam je vidjeti radosna dječja lica koja su istinski uživala u vrhunskoj izvedbi Studentsko kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić i Dječje grupe Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić koji su program prilagodili za najmlađu publiku.“ – izjavio je Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži. Koncertnu svečanost Hrvatske glazbene mladeži partnerski su podržali HEP, Grad Zagreb i Kulturizam, a medijski su pratili Večernji list i Europlakat.

Foto: Hrvatska glazbena mladež

Folklorni ansambl ‘’Ivan Goran Kovačić’’ osnovan je s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Vjeran je poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana osnutka. Danas izvode folklorne plesove i pjesme: Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata.

Foto: Hrvatska glazbena mladež

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu. Dubravko Radić bio je umjetnički voditelj koncertne svečanosti za mladu publiku, Tomislav Habulin  vokalni voditelj , Mario Pleše bio je voditelj tamburaškog orkestra, a Irena Lacić vodila je Dječji ansambl.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije