Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diana Budisavljević
Povratak na članak

Nakon rata nikome nije rekla da je spasila deset tisuća djece

Komentari 31

KO
koki
12:20 19.07.2019.

Prema pricama svjedoka tog vremena spasila je preko 25 tisuca djece samo iz Potkozarskih sela.

VL
DU
Deleted user
22:16 20.07.2019.

Da rezimiramo glavne nagrade 66. Pulskog filmskog festivala: Obrazloženje Ocjenjivačkog suda: Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodjeljuje se filmu "Dnevnik Diane Budisavljević", redateljice Dane Budisavljević. „Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču sa velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela.“ Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Krešimiru Mikiću za ulogu Ministra Stanka Kelave u filmu "Koja je ovo država" redatelja Vinka Brešana - jednoglasno. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Hristini Popović za ulogu Franke Anić u filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj", redatelja Predraga Ličine - jednoglasno. Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Mati Matišiću za film "Koja je ova država" redatelja Vinka Brešana - jednoglasno. Velika Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu "Dnevnik Diane Budisavljević " redateljice Dane Budisavljević produkcijske kuće HULAHOP d.o.o., producentice: Miljenka Čogelja i Olinka Vištica - jednoglasno. ZAGREBAČKA BANKA dodjeljuje Dani Budisavljević redateljici filma "Dnevnik Diane Budisavljević" nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna. TELEKING I 100 dodjeljuje producenticama filma "Dnevnik Diane Budisavljević" paket post-produkcijskih usluga: obrada i mastering slike i zvuka u iznosu od 15.000 eura.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
22:25 21.07.2019.

Gospođa Budisavljević je bila Austrijanka koja se udala za glasovitog zagrebačkog kirurga i predstojnika kirurške klinike. Osobno je poznavala Glaisea von Hosternaua koji je bio njemački general koji je bio zadužen za njemačke trupe u NDH i ujedno najviši njemačkii dužnosnik za kontakte s vladom NDH. Istina o djeci u logorima Sisak i Gradiška došla je putem časne sestre Monike Štampalija koja je to dojavila u Zagreb. Ustaška vlast pustila je, izgleda pod pritiskom von Hosternaua, odvođenje te djece na mjesta bolje skrbi. Različite hrvatske interesne skupine su sudjelovale u zbrinjavanju te djece, od državne socijalne skrbi, preko Caritasa i nadbiskupije pa sve do antifašista i pravoslavaca kao i velikog broja Hrvata. Cijeli pokret spašavanja nesretne djece pokrenula je sestra Monika Štampalija rodom negdje iz okoline Biograda na moru. Ona je prva o katastrofalnom stanju djece koju su ustaše držali u logoru upozorila Kamila Breslera a on nadbiskupa Stepinca koji je putem Caritasa organizirao pomoć i spašavanje djece. U cijeli proces uključili su se i brojni pojedinci i katoličke i pravoslavne vjere kao i brojni simpatizeri partizanskog pokreta. Monika Štampalija je ukazom predsjednika Josipa Broza odlikovana jednim od najviših državnih odlikovanja. U bivšoj Jugoslaviji se to na neki način tajilo jer je postojao animozitet između vlasti i crkvene organizacije. Monika Štampalija umrla je kao predstojnica katoličkog samostana u Bosni i Hercegovini.

VL
DU
Deleted user
22:36 20.07.2019.

Da rezimiramo glavne nagrade 66. Pulskog filmskog festivala prema mišljenju publike: Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodijelila nagradu "Zlatna vrata Pule" filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" s prosječnom ocjenom 4,90 Ocjene publike za sve filmove: Dnevnik Dianeane Budisavljević - 4,90; F20 - 4,75; Posljednji Srbin u Hrvatskoj - 4,66; Moj dida je pao s Marsa - 4,48; Dopunska nastava - 4,36; General - 3,83; Koja je ovo država - 3,68; Sam samcat - 3,33. Poanta cijele priče je, da je pobjednički film, sukladno propozicijama, već automatski pozvan na više od 30 najvećih svjetskih filmskih festivala, sa tendencijom porasta poziva. Ali najbitnije je da se istina o zločinačkoj NDH više nigdje u svijetu ne može sakriti i relativizirati. Poslije izložbe Prof. Dr. Gideona Greifa u UN, ovo je definitivni poraz svih klerofašista, koji su branili i uzdizali svoju ljubljenu NDH. Čitavom svijetu istina se više uopće ne može sakriti, sve je kristalno jasno.

VL
KA
kajinx
14:06 19.07.2019.

Poslije ovoga, dolazi film kako su spašavani ranjenici sa Ovčare.

VL
VJ
vjaceslav
13:11 19.07.2019.

kako je diana mogla spasiti desetak tisuća srpske djece bez znanja i suglasnosti ustaške vlasti? pa, ako su stražari i spavali na stražarskom mjestu, što je radilo zapovjedništvo logora? zašto ustaška nadzorna služba nije spriječila udomljavanje srpske djece u hrvatske obitelji?

VL
SV
SveJeUzalud
14:27 29.09.2019.

.....vratiti 10000 djece u Zagreb u osinje gnjezdo.....to je kad bi u palestinu odveli 10000 židova da ih palestinci trljali leđa....

VL
KA
kalimera
13:52 19.07.2019.

Od koga i zbog čega su ta napuštena djeca kao " spašena"?NDH ih je prihvatila i zbrinula u sabirne centre jer niti šta jesti nisu imali a kamo li šta drugo.To što srbijanska propaganda propagira nešto drugo,to je da umanje svoju zločinačku prošlost.Četnici nisu imali logore jer zarobljenika kod njih nije niti bilo.Sve su poklali što su stigli.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
14:17 20.07.2019.

Djecu s Kozare spašavali su domobrani koji su ih nosili il u Jasenovac il u stari župni dom vu Sisku il jednostavno drito sebi doma. Kolko god se nekim nebu svidjelo al i crkvene strukture spasile su velki broj ove djece. To kaj ova velka žena ni nigdar štela o sem povedat bilo bi dobro čut njenu verziju priče.

VL
SV
SveJeUzalud
14:16 29.09.2019.

...ovo je malo pretjerano.....10 000 djece....malo je danas gradova sa 10 000 djece...film od dobroti....a cura ne govori i o dobroti spasiteljice već o Ustašama...znači nije film o dobroti....a di su ostala djeca....curi je malo neugodno izmišljati...

VL
Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:07 19.07.2019.

Spasiti nekoga od smrti utapljanjem, gladovanjem i slično. Iz članka nije jasno od čega su ta djeca spašavana.

VL
BA
bakulušić
18:15 20.07.2019.

Rat u Hrvatskoj još uvijek traje a poruke ovog filma i ćirilica u Vukovaru to najbolje svjedoče. Velikosrpska propaganda i njihovi koalicijski partneri su u snažnoj protuofenzivi koju nitko ne zaustavlja. Istina, u Hrvatskoj ih i nema tko zaustaviti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.