Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nakon Krleže na pročelju zgrade osvanula i žestoka ilirka i borac za ženska prava

Karlovčani niz murala posvećenih književnicima, nastavili muralom karlovačkoj učiteljici i književnici na stambenoj zgradi u Novom centru
21. svibnja 2020. u 12:50 2 komentara 299 prikaza
dragojla
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poslije murala Miroslava Krleže, Karlovac je dobio još jedno 'književno pričelje'. Ovaj put u Gradskoj četvrti Novi centar, bočni zid stambene zgrade krasi lik slavne hrvatske književnice i učiteljice, rođene Karlovčanke, Dragojle Jarnević. Pripremu, razradu i postavu murala izveli su Leonard Lesić i Dalibor Juras, piše karlovački.hr.

Pogledajte proročanski ciklus Zagrebačka slikarica prije korone na slikama predvidjela jezivu sadašnjost

Dragojla Jarnević (1812. - 1875.), bila je vrlo napredna intelektualka, isticala se kao vatrena ilirka i borac za prava žena. Pristupivši ilirskom, odnosno hrvatskom preporodnom pokretu počela je pisati domoljubne pjesme i tekstove na hrvatskom jeziku objavljujući ih u preporodnim časopisima iako je bila odgojena na njemačkom jeziku i literaturi. Njezin roman "Dva pira" s tematikom iz revolucionarne 1848., pisan u tradiciji romantizma izlazio je u nastavcima u "Domobranu" 1864.

Literarno je najvredniji njezin intimni "Dnevnik", pisan s prekidima od 1832. do 1874. Na tisuću dvjesto stranica rukopisa osim autobiografskih zapisa sadrži i zanimljiva opažanja Dragojle Jarnević o istaknutim suvremenicima i bilješke o političkim događajima. Ovaj dragocjeni dnevnik u cijelosti objavljen tek 2000. (priredila i komentarima popratila Irena Lukšić). Dragojla Jarnević je pisala i drame "Veronika Desinićeva", "Marija kraljica ugarska", "Duvna" koje su sudeći po naslovima i njezinom književnom talentu bile veoma zanimljiva i vrijedna književna ostvarenja, ali su nažalost izgubljene.

'A najobrazovaniji su dio društva' Harjaček: Znate li koliko ljudi ne zna kad će jesti i kako platiti režije!

Pripadala je najuglednijim sudionicima hrvatskog narodnog preporoda pa je na glasovitom letku "Muževi ilirske dobe" među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik.

Radove na muralu u cijelosti je financirala Gradska četvrt Novi centar, a Grad Karlovac izašao je u susret sa postavom pripreme skele. Uskoro, piše karlovački.hr, nastavljau s projektima postave novih murala, a sve u okviru mogućnosti koje budu upravljale dinamikom realizacije.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

  • Avatar Dokman
    Dokman:

    Da li čitatelji znaju da su prve autentične feministice bile žestoko pro-life svjetonazora?