Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mural Dragojli Jarnević

Nakon Krleže na pročelju zgrade osvanula i žestoka ilirka i borac za ženska prava

dragojla
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
21.05.2020.
u 12:50

Karlovčani niz murala posvećenih književnicima, nastavili muralom karlovačkoj učiteljici i književnici na stambenoj zgradi u Novom centru

Poslije murala Miroslava Krleže, Karlovac je dobio još jedno 'književno pričelje'. Ovaj put u Gradskoj četvrti Novi centar, bočni zid stambene zgrade krasi lik slavne hrvatske književnice i učiteljice, rođene Karlovčanke, Dragojle Jarnević. Pripremu, razradu i postavu murala izveli su Leonard Lesić i Dalibor Juras, piše karlovački.hr.

Dragojla Jarnević (1812. - 1875.), bila je vrlo napredna intelektualka, isticala se kao vatrena ilirka i borac za prava žena. Pristupivši ilirskom, odnosno hrvatskom preporodnom pokretu počela je pisati domoljubne pjesme i tekstove na hrvatskom jeziku objavljujući ih u preporodnim časopisima iako je bila odgojena na njemačkom jeziku i literaturi. Njezin roman "Dva pira" s tematikom iz revolucionarne 1848., pisan u tradiciji romantizma izlazio je u nastavcima u "Domobranu" 1864.

Literarno je najvredniji njezin intimni "Dnevnik", pisan s prekidima od 1832. do 1874. Na tisuću dvjesto stranica rukopisa osim autobiografskih zapisa sadrži i zanimljiva opažanja Dragojle Jarnević o istaknutim suvremenicima i bilješke o političkim događajima. Ovaj dragocjeni dnevnik u cijelosti objavljen tek 2000. (priredila i komentarima popratila Irena Lukšić). Dragojla Jarnević je pisala i drame "Veronika Desinićeva", "Marija kraljica ugarska", "Duvna" koje su sudeći po naslovima i njezinom književnom talentu bile veoma zanimljiva i vrijedna književna ostvarenja, ali su nažalost izgubljene.

Pripadala je najuglednijim sudionicima hrvatskog narodnog preporoda pa je na glasovitom letku "Muževi ilirske dobe" među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik.

Radove na muralu u cijelosti je financirala Gradska četvrt Novi centar, a Grad Karlovac izašao je u susret sa postavom pripreme skele. Uskoro, piše karlovački.hr, nastavljau s projektima postave novih murala, a sve u okviru mogućnosti koje budu upravljale dinamikom realizacije.

Komentara 2

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:31 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar Dokman
Dokman
13:30 21.05.2020.

Da li čitatelji znaju da su prve autentične feministice bile žestoko pro-life svjetonazora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije