Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Gavelli

Nakon dvije scene, s radom počinje i treća: "Spaljena" igra na Sceni Atrij

Arhiva Gavella
08.12.2023.
u 12:11

U petak, 8. prosinca,  u 19.30 sati, na Sceni Atrij Kazališta Gavella premijerno će biti prikazana  predstava „Spaljena“ autorski projekt "Mraksvjetla", iza kojeg se "skrivaju" glumac i dramatičar Filip Šovagović i  dramski pisac i dramaturg Dubravko Mihanović . I time obnovljeno Dramsko kazalište Gavella u pogon stavlja i svoju treću scenu, onu u atriju samog kazališta. 

U kolažnom materijalu susreću se stihovi Jelene Miholjević, jedno Kafkino pismo Mileni, zamišljeni prizori sa snimanja Wellesova "Procesa" u Zagrebu, krhotine (ne)odigrane predstave "Tri sestre", materijali nastali iz glumačkih improvizacija, Šovagovićevi i Mihanovićevi "kratki rezovi", "vještičja poezija" i još toga, uz glazbu Šimuna Matišića i pokoji baladni song. Sve to stvara izvedbu koja slobodno miješa san i zbilju, poeziju i kazalište, književne i filmske motive, žudnju za kretanjem i žeđ za slobodom. 

Glumac, dramski i prozni pisac, redatelj, glazbenik, Filip Šovagović, te dramski pisac i dramaturg Dubravko Mihanović, obojica su završili Klasičnu gimnaziju i Akademiju dramske umjetnostiu Zagrebu, te su članovi umjetničkog ansambla Kazališta "Gavella". Dosad su autorski supotpisali dramski koncert "Zagreb 2020" (u produkciji GDK "Gavella"; premijerna izvedba: 27. studenog 2020. u Kući za ljude i umjetnost Lauba); "Stidljivost drveća" (u koautorstvu s animatoricom Michaelom Müller i plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić, u produkciji Multimedijalne kolibe i Play / Pause – Paint Film, Müller; premijerna izvedba: 29. listopada 2021. u Galeriji Vladimir Bužančić Zagreb); te "Jednaku noć" (u produkciji GDK "Gavella" u suradnji s Festivalom svjetla Zagreb; premijerna izvedba: 16. ožujka 2022. u Zvjezdarnici Zagreb). Kao nastavak rada na "Jednakoj noći", autorskog projekta Svjetlomraka (u kojem je uz Mihanovića i Šovagovića tekstovima sudjelovala i Jelena Miholjević, s njom su igrale Dijana Vidušin i Anja Đurinović, scenografske elemente i kostimografiju potpisala je Marita Ćopo, glazbu Šimun Matišić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik), nastala je "Spaljena".

Svjetlomrak je postao Mraksvjetlo; glumački su mu se pridružili Martina Čvek i Sven Medvešek, te scenografi i autori video projekcija Nataša Kanceljak i Ivan Marušić Klif. U spomenutim radovima autorski je naglasak na kolažnom postupku, montaži ideja i multimedijalnom prožimanju materijala, kao i pokušaju horizontalnijeg promišljanja i oblikovanja kazališne izvedbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije