Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ehrengard"

Najslavnija set dizajnerica: Kraljica Danske radi na novom Netflixovom filmu

03.09.2021.
u 10:28

Netflix radi na adaptaciji fantastičnog romana "Ehrengard" Karen Blixen, a s njima surađuje i kraljica Margareta od Danske.

Kraljica Margareta od Danske, saznali smo ovih dana, osim što će nastaviti obavljati svoje kraljevske dužnosti, postat će set dizajnerica novog Netflixova filma. Riječ je o adaptaciji romana Karen Blixen “Ehrengard”, koji će režirati nagrađivani danski redatelj Billie August. Nije to prvi put da se kraljica, koja Danskom “vlada” od 1972., bacila u umjetničke vode. Imala je više izložbi svojih slika, a poznata je i kao ilustratorica danskih izdanja “Gospodara prstenova”. Kao dizajnerica radila je na još dva fantasy filma, a čini se da je kraljica ljubiteljica takve estetike, jer i “Ehrengard” je fantastična ljubavna priča o zgodama mladog junaka Cazottea u bajkovitom kraljevstvu Babenhausenu.

– Priče Karen Blixen oduvijek su me fascinirale svojom estetikom i svojom imaginacijom. Vrlo sam sretna što mogu biti dio ovog projekta i jedva čekam da priča “Ehrengarda” zaživi na filmu – kazala je zadovoljna kraljica Margareta.

Iako svoje privatne živote obično kriju kao zmija noge, i neki članovi drugih europskih kraljevskih obitelji javno su obznanili svoju sklonost umjetničkom izražavanju. U dvorcu Windsor tako je prije nekoliko godina održana velika izložba umjetnina koje su izradili i naslikali članovi britanske kraljevske obitelji. Među njima su bile i slike kraljice Viktorije, njezina supruga princa Alberta i njihove djece, kraljice Elizabete i vojvode od Edinburgha, a posebnu seriju radova izložio je princ Charles, koji je jedan od najistaknutijih umjetnika u kraljevskoj obitelji.

Iako Charles sam sebe karakterizira kao “entuzijastičnog amatera”, istina je da je on zapravo jedan od najuspješnijih živućih britanskih umjetnika. Svoje akvarele, za koje inspiraciju pronalazi u škotskoj prirodi na svom imanju Balmoral, slika već više od 50 godina, a od njih je uspio namaknuti više od dva milijuna funti. Naravno, sve prihode donira u dobrotvorne svrhe.

Slikanje je bila strast i velikog državnika Winstona Churchilla. On je pak slikati počeo kada mu je politička karijera gotovo propala nakon katastrofe na Galipolju u Prvom svjetskom ratu. Izgubio je svoj položaj na čelu Britanske kraljevske mornarice i često zapadao u depresivna stanja, iz kojih ga je izvuklo, često je govorio, upravo bavljenje umjetnošću. Churchill je, očito, posjedovao zavidan talent i naslikao je stotine slika, a jedna od njih dospjela je nedavno na naslovnice novina jer ju je za čak 7 milijuna funti na aukciji prodala Angelina Jolie. Kao što je mnogima poznato, i Churchillov najljući protivnik u Drugom svjetskom ratu Adolf Hitler imao je umjetničke aspiracije. Njegovi idilični prikazi krajolika i bečkih ulica ipak nisu bili dovoljno dobri da mladi Hitler ostvari svoj san, a danas nam ostaje samo pitati se što bi bilo da ga davnih dana nisu odbili na prijamnom Umjetničke akademije u Beču…

Još je državnika odmor od stresnog političkog angažmana pronalazilo u slikanju, a danas je možda najpoznatiji George Bush mlađi. Iako su se u početku mnogi izrugivali njegovim umjetničkim pokušajima, bivši američki predsjednik do danas je poprilično razvio svoj stil, a slikanje mu pričinja veliku radost. Imao je više izložbi, a nedavno je izdao i knjigu portreta četrdeset i troje američkih imigranata, uz koje je objavio i njihove inspirativne priče.

A osim po seks-skandalima, bivši američki predsjednik Bill Clinton poznat je i po tome što svira – saksofon. Prije nego što se otisnuo u politiku, razmišljao je o tome da postane profesionalni glazbenik i još u školi svirao je u arkansaškom All-State Bandu. Svoje je umijeće pokazao i na nastupu 1992. u Arsenio Hall Showu, što mu je pomoglo da pridobije mlade glasače – i na koncu dobije izbore. Tko zna što bi rekao da čuje neku skladbu našeg bivšeg predsjednika Ive Josipovića?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije