Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Giselle" u HNK

Najromatičniji bijeli balet postao je priča o migrantima i gastarbajterima

ENGLISH NATIONAL BALLET
04.02.2022.
u 10:18

Akram Khan autor je najorginalnije "Giselle", one koja najviše zastrašuje.

Zagrebački Balet upravo priprema premijeru slavnog bijelog baleta "Giselle". Premijera je zakazana za 19. veljače,a koreograf i redatelj je gost iz Španjolske, čuveni José Carlos Martínez. Upravo "Giselle", baletna priča o srcu koje puca zbog ljubavi i vilama koje plesom ubijaju nevjerne i lažljive muškarce, slovi za najromantičniji klasični balet i baš takav ćemo vidjeti u HNK Zagreb.

 

No može i posve drugačije, podjednako spektakularno, što je 2016. dokazao koreograf Akram Khan koji slovi za jednog od najuzbudljivijih plesnih umjetnika današnjice. Ovaj Englez, rođen u Londonu, u obitelji koja svoje porijeklo vuče iz Bangladeša, plesnu umjetnost vidi kao način propitivanja svijeta. Mogla se u to uvjeriti i zagrebačka publika, zahvaljujući Eurokazu, na kojem su njegove senzacionalne predstave gostovale nekoliko puta. Tako je 2013. godine zadnji Eurokaz i zatvoren predstavom "iTMOi" ("in the mind of igor"/"u umu igora"), posvetom velikom Igoru Stravinskom i stotoj godišnjici nastanka "Posvećenja proljeća". Bio je to plesni spektakl nadahnut izjavom kompozitora da je u svojoj mašti vidio djevojku koja se žrtvuje plešući do smrti.

Nekako tako izgleda i njegova dvosatna "Giselle", koja je na internetskoj stranici Engleskog nacionalnog baleta dostupna kao "program na zahtjev", a čiji se dijelovi mogu besplatno gledati na YouTubeu. Priču je koreograf i redatelj prebacio u zapuštenu tvornicu u kojoj rade migranti pokušavajući preživjeti. Balet počinje moćnom scenom radnika koji guraju veliki zid i od te prve scene "Giselle" Akrama Khana zadivljuje snažnim slikama i očaravajućom koreografijom. Orginalnu glazbu za ovaj balet napisao je Adolphe Adam, za ovu ju je verziju u "zloslutnu gotičku" partituru preradio Vincenzo Lamagna, a izvodi je Engleska filharmonija. Te 2016. godine kritika je zapisla kako se na sceni poojavila "najorginalnija verzija ovog baleta, koja ujedno i najviše zastrašuje". Vrijedno pažnje dok čekamo novu zagrebačku "Giselle". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije