Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najpopularniji domaći podcast o knjigama ide dalje!

Hoću knjigu
Foto: Promo
1/4
17.09.2021.
u 15:18

Nova sezona „Između redaka” donosi nove i zanimljive autore, ali i osobe nevezane uz knjiški svijet, dobro poznate hrvatskoj javnosti

Kada nakon tri godine intenzivnog organiziranja raznih knjiških događanja, poput promocija knjiga, radionica, Noći knjige i Harryja Pottera te dobrotvornih utrka, odjednom moraš zatvoriti vrata svim ljubiteljima knjige na neodređeni rok, jedino što ti preostaje jest postati kreativan. To najbolje znaju kreativci iz Hoću knjigu, popularnog lanca knjižara koji su, poput većine poduzetnika, zatvorili vrata svojih knjižara krajem ožujka 2020., te su morali smisliti nove načine kako zadržati ljubav prema knjigama postojanom, čak i bez odlazaka u knjižaru koji je srećom postao moguć već u lipnju.

Tomu su prvotno doskočili velikom akcijom Knjigom protiv korone, u koju se uključio veliki broj domaćih izdavača, pa su knjigoljupci tijekom lockdowna mogli naručivati knjige po znatno sniženim cijenama, no problem koji je ostao i nakon otvaranja knjižara bio je onaj socijalne vrste. Iako se ljubitelji knjiga često povlače u samoću dok čitaju, oni o knjigama vole razgovarati sa svojim knjiškim prijateljima, prisustvovati raznim promocijama, upoznavati razne autore, razmjenjivati mišljenja... A sve je to, čak i nakon otvaranja, bilo onemogućeno zbog mjera koje su dopuštale vrlo mali broj ljudi u prostoru knjižare. S istim se problemom nije uspio izboriti čak ni veliki Interliber, koji je ove godine upravo zbog mjera odgođen već po treći put.

Foto: Arena Hospitality Group

Kako omogućiti upoznavanje autora ako je interes veliki, a knjižara nema kapacitet za održavanje promocije u današnjim uvjetima? Kako potaknuti knjiške teme bez da se uživo razglaba o njima uz čašu dobrog vina i slastice, često prisutnim na takvim događanjima? Kako pokrenuti škakljive teme o kojima nitko ne voli pričati, a posebno ne pod maskama? Odgovor na ta pitanja Hoću knjigu dao je u obliku podcasta „Između redaka”. Prva sezona emitirana je od travnja do kolovoza 2021., a u petnaest epizoda razgovaralo se s autorima, urednicima, dizajnerima, ali i muzičarima, blogerima i srednjoškolcima.

„Podcast „Između redaka” načelno je podcast o knjigama, no u globalu je puno više od toga. Statistike o navikama čitanja neumoljivo su crne iz godine u godinu, polovica Hrvata na knjigu i dalje gleda kao na bauka, a ne izvor dobre zabave i od samog otvaranja naših knjižara, a sada i ovim podcastom, pokušavamo demistificirati temu knjige i čitanja i približiti je običnom čovjeku na malo drugačiji način”, objašnjava Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu te ujedno voditeljica podcasta „Između redaka”.

Kako bi to postigla, Sanja je u svom studiju kroz petnaest epizoda ugostila najpopularnijeg domaćeg autora Kristiana Novaka, prevoditelja Marka Marasa koji je podigao prašinu svojim prijevodom sada već klasika Gospodara prstenova, nagrađivanog glazbenika J.R. Augusta koji piše vlastiti roman, Antoniju Blaće, popularnu voditeljicu koja je javnosti ponudila svoj priručnik za mršavljenje, te mnogo ostalih zanimljivih gostiju. A od 18.9. ovaj podcast hrabro ide dalje.

Foto: Arena Hospitality Group

„U vrijeme godišnjih odmora odlučili smo napraviti malu pauzu jer su i naši gledatelji manje bili uz male ekrane, a i kako bismo pripremili koncept nove sezone. Iznimna mi je čast što smo istu otvorili sa svjetski popularnim britanskim autorom Robertom Bryndzom, koji broji više od četiri milijuna prodanih knjiga koje su prevedene na više od 30 svjetskih jezika i s kojim je razgovor vođen putem Zooma, a nastavljamo s popularnom domaćom glazbenicom Nikom Turković te zanimljivim lektoricama Željkom Jeličanin te Barbarom Tolić koje standardni hrvatski jezik javnosti približavaju na zanimljiv i moderan način kroz svoj kanal Hrvatski jezik za sve”, najavila je Srdić Jungić.

Foto: Arena Hospitality Group

„Između redaka” prikazuje se jednom tjedno na Hoću knjigu YouTube kanalu, a pratiti ih se može i samo u audio verziji putem streaming platforme Podbean koja sadržaj ujedno distribuira i na popularne podcast kanale, poput Deezera, Spotifyja i ostalih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije