Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Nova

Na večeri fanzina gostuju Marko Strpić i Sebastian Brumec

attack knjiga cover
Foto: Attack.hr
15.10.2014.
u 06:12

Održat će se i projekcija filma Siniše Dugonjića "Fanzini s Marsa"

Večer fanzina održat će se u Showroomu u Galeriji Nova u Teslinoj u četvrtak 16. lilstopada u povodu 15 godina kluba ATTACK od 19 sati. Gosti su Marko Strpić i Sebastijan Brumec, a održat će se i projekcija filma Siniše Dugonjića "Fanzini s Marsa"(2011., 34'). 

Film Fanzini s Marsa nudi presjek fanzinske scene u Srbiji 90-tih iz osobne perspektive, kroz razgovore s akterima tadašnje scene. O filmu autor Siniša Dugonjić kaže: "Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji postojala je scena na kojoj su se muvali raznorazni likovi. Bilo je tu strip autora, ozbiljnih hardkorovaca, relativno mladih pisaca i pesnika, boraca za slobodu, te intelektualaca, budućih nvo ili pravoslavnih aktivista, filmaša, muvara i andergraund trendaša, verovatno i pokojeg foliranta ili egomanijaka, da se ne lažemo. Svi su nešto piskarali, katendpejstovali, recenzirali koncerte prijatelja, teoretisali, crtali stripove, pravili kolaže i onda to fotokopirali, slali poštom i ukratko radili ono što se sada zove social networking. Tada se to nije tako zvalo. Tada se to zvalo fanzinašenje." 

Marko Strpić osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće Što čitaš? koja je kao izdavački projekt nastala 1999. godine u okviru Zagrebačkog anarhističkog pokreta. Bavi se izdavanjem publikacija anarhističke, slobodarske tematike.  

Sebastijan Brumec/ Sebastijan Petar Pank, panker i književnik, član je ACT Grupe – konzorcija organizacija i pojedinaca/ki koji/e promiču, razvijaju i unaprijeđuju društveno odgovorno ponašanje i poslovanje, društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo. ACT je u sklopu svoje knjižnice i čitaonice Tabula Rasa počeo prikupljati fanzine kao građu i stvarati jedan od najvećih arhiva, koji će kao online baza hrvatskih skeniranih fanzina biti dostupna na stranici fanzini.hr.

U vrijeme trajanja izložbe plakata i materijala iz arhive ATTACK!-a u Showroomu je otvorena i čitaonica koja prati društveni kontekst u kojem je Autonomna tv.

>> WHW-ovkama nakon otkaza ipak vraćena Galerija Nova

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije