Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija na marki

Znate li što su fjočice i zašto su ih nosile tek udane žene?

Hrvatska pošta
20.07.2021.
u 11:36

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj novu poštansku marku posvećenu konavoskim zlatnim naušnicama – fjočicama

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj novu poštansku marku posvećenu hrvatskoj kulturnoj baštini, a ovaj put na njoj su konavoske zlatne naušnice – fjočice.

Autorica izdanja zagrebačka je dizajnerica Alenka Lalić, a marka je otisnuta u nakladi od 50.000 primjeraka. Fjočice su Konavoke nosile uz tradicijski svečani način odijevanja na dan vjenčanja i u prvoj godini braka. Dobivale su ih neposredno prije vjenčanja. Rade se od zlata tehnikom filigrana. Gornji dio naušnice lepezastog je oblika od stilizirane vezane vrpce – fjoke, s koje vise dvostruki kapljasti privjesci. Čuvale su se u drvenim oslikanim kutijama – škatulicama.

Inače, Dubrovnik je bio veliko zlatarsko središte od 13. pa sve do sredine 20. stoljeća. Tako su početkom 16. st. u gradu zabilježena čak 43 zlatara domaćeg podrijetla. Današnje sačuvane fjočice rad su majstora zlatara mahom 19. i 20. st., no popularne su i danas pa postoje zlatari koji rade suvremenije verzije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije