Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Muzej krapinskih neandertalaca kao primjer dobre prakse u Europi!

Za sada su Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište „Hušnjakovo“ jedini nositelji Oznake u Hrvatskoj.
29. listopada 2019. u 14:52 149 prikaza
Muzej krapinskih neandertalaca kao primjer dobre prakse u Europi!

U Bruxellesu se 22. i 23. listopada održavala međunarodna konferencija pod nazivom Dani Oznake europske baštine (EHL Days) u organizaciji Europske komisije. Sudjelovalo je više od šezdesetak nacionalnih koordinatora i voditelja ustanova koje nose tu prestižnu Oznaku, a Hrvatsku su predstavljali Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture RH i Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca.

obljetnica Prošlo je 40 godina od kako je UNESCO upisao Dubrovnik na popis zaštićenih dobara

Krapinski muzej primio je Oznaku europske baštine u ožujku 2016. te su od tada realizirani neki vrlo značajni programi. Jurica Sabol je u predavanju „Our joint activities“ predstavio programe i aktivnosti koje su realizirane u proteklih godinu dana, a imale su europsku dimenziju. Riječ je o prvoj suradnji između dva nositelja Oznake na području Europske unije kada je u lipnju 2018. otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca „Neandertalci iz Krapine“ u Cerkljanskom muzeju, a koja je okupila čak petero EHL nositelja iz Italije, Češke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Povod za realizaciju izložbe bilo je najstarije glazbalo na svijetu, frula koju su napravili neandertalci prije 50.000 godina, a čija se replika nalazi u stalnom postavu krapinskog muzeja.

Davor Vrankić U New Yorku su mu ukrali mapu s crtežima i postao je svjetska likovna zvijezda

Oznaka europske baštine dodjeljuje se od 2013. godine državama koje se članice Europske unije, a sam lokalitet mora imati važnu ulogu u europskoj povijesti i kulturi te europskim integracijama. Za sada su Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište „Hušnjakovo“ jedini nositelji Oznake u Hrvatskoj.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?