Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Muško-ženski odnosi secirani od Adama i Eve do današnjih nesporazuma

Romantična komedija 'Dvojac bez kormilara' premijerno će 18. prosinca biti izvedena u zagrebačkoj Vidri
16. prosinca 2020. u 13:38 0 komentara 124 prikaza

Iz produkcije nezavisnog i uvijek produktivnog Binocular teatra, kazališnoj publici poznatog po hit predstavama 'Postdiplomsko obrazovanje', 'Gospodin Kolpert' i 'Ponoćni boogie', stiže nova predstava, romantična komedija 'Dvojac bez kormilara'. Ta suvremena ljubavna drama nastala je prema autorskom predlošku Borne Armaninija, ujedno i umjetničkog voditelja Binocular teatra i redatelja predstave, a glumački dvojac koji će se na daskama koje život znače pozabaviti vječnom temom muškarca i žene u suvremenom društvu čine Marija Kolb i Ivan Horvat.

NAGRAĐIVANI UMJETNIK Preminuo Alem Ćurin, virtuoz ilustracije čiji su radovi obilježili mnoge novine

Kako bi se dočarala cijela punina jednog takvog odnosa koji pulsira u zahtjevnom ritmu svakodnevice te portretrila njegova suština u konstantnoj borbi spolova za prihvaćanjem i razumijevanjem koja seže još od biblijske teme Adame i Eve, priča je 'zaogrnuta' i pjevno-plesnim dionicama, za koje je zaslužan glazbeni tim u sastavu - Ivan Marincel na trombonu i Sonja Domitrović na alt saksofonu.

Kroz autoreferencijalnu dimenziju protkanu blagom ironijom, ljubavna se veza nakon prvog susreta razvija kronološki, a uigrani glumački par bliskim, svježim jezikom (raz)otkriva sve one nesporazume u kojima smo se pokušali razumjeti, dok su između nas stajale razlike koje smo nastojali premostiti.

„Da bismo što bolje opisali svu komiku partnerskog odnosa, ne koristimo se samo autoironijom svih iskustava već parodijom na dramu kao takvu, koristimo se onomatopejom, oponašanjem životinja onako kao što su to činili u prvotnom ritualnom kazalištu. Koristimo se narodnim i međunarodnim poslovicama, portretirajući divnu različitost svakodnevnice u punini njezine predivne nesavršenosti, jer 'mess is magic'. U pristupu ovoj tematici ne držimo se suhe dokumentarnosti bilježenja točaka stvarnosti, već sublimiramo jedno komedijsko tijelo double stand up pisma koje nastoji biti adekvatno i prezentno, a jedini ritam je onaj unutarnji koji se nameće kao prirodan i posve organski“, pojasnio je idejno-sadržajnu potku, kao i dramaturške rukavce predstave autor i redatelj Borna Armanini.

Asja Bakić Živcira me kukavičluk i tobožnja apolitičnost strukovnih udruženja

Svečana premijera nove predstave 'Dvojac bez kormirala' će se, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te za manji dopušten broj ljudi, održati u kazalištu Vidra u petak 18. prosinca s početkom u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti online na https://kazalistekerempuh.mojekarte.hr/hr/b-armanini-dvojac-bez-kormilara/tickets-590874.html  te na blagajni kazališta svaki dan od 15 sati, kao i na sam dan predstave.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.