Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Mr. No, Zagor i Superman zaposjeli Mostar

Mr. No se sa svojim “Piperom” našao u mostarskoj zračnoj luci, dok su se ostali junaci rasporedili po starom gradu
03. listopada 2019. u 20:45 1 komentara 163 prikaza
Uskoro 4. Mostarski strip vikend
Foto: Gianni Sedioli
Pogledajte galeriju 1/8

Dolinom Neretve jutrom odzvanja Zagorov urlik, ispred hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače na konjima s Winchester puškama u bisagama projahaše Tex Willer i njegov vjerni suputnik Kit Carson. Mister No je svojim Piperom sletio u mostarsku zračnu luku i iskrcao važne goste, profesora Martina Mysterea i njegova pomoćnika Javu. Ispod starog Mosta zavaljen u fotelju od trske Dilan Dog zagledan u rijeku na klarinetu izvodu “Đavolji triler”. Pod okriljem noći sa zgrade “mostarke” Batman promatra odsjaj svoga znaka iznad brda Hum, dok Spiderman sa svojim mrežama leti između zgrada u naselju “Centar II”...

San Diego Comic Con Predstavljena "Faza 4" Marvelovog filmskog svemira

Ova “neobična parada ulicama Mostara” govori kako u grad na Neretvi uskoro dolazi strip-vikend. U subotu 5. i nedjelju 6. listopada pod pokroviteljstvom Talijanskog konzulata održat će se 4. mostarski strip-vikend. Njega će otvoriti talijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi. Kao i prethodnih godina, bit će to prava revija stripa na svjetskoj razini, s nizom bogatih sadržaja koje svaki pravi ljubitelj stripa mora vidjeti i doživjeti. Posebnost ovogodišnjeg strip-vikenda u Mostaru svakako će oduševiti one najmlađe, a riječ je o predstavljanju službene maskote manifestacije koja je dobila simpatičan naziv MostarKo.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

Idejni autor maskote ovogodišnji je gost festivala Zdravko Cvjetković. Ove godine festival je nadmašio sve do sada postavljene ljestvice i u Hercegovinu dovodi čak 18 autora, kazao nam je Dubravko Šimić, predsjednik kluba Mostrip i utemeljitelj mostarskog strip-vikenda. Pred fanovima stripa iz Mostara, cijele BiH, ali i Europe, predstavit će se svojim radovima: Alessandro Bocci, Armin Ozdić, Dražen Kovačević, Enis Čišić, Filip Andronik, Giancarlo Marzano, Gianni Sedioli, Giuseppe Candita, Jovan Ukropina, Kenan Halilović, Lana Šator, Marco Mastrazzo, Midhat Kapetanović, Milan Jovanović, Milorad Vicanović Maza, Roberto Diso, Sibin Slavković i Zdravko Cvjetković. Dakle, uz strana imena i ove godine predstavit će se radovi bh. autora koji su već u Europi prepoznati kao velike zvijezde stripa.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

Radionice za djecu

– Riječ je o renomiranim autorima i crtačima koji su svojim radovima obogatili devetu umjetnost i predstavljaju sam vrh svjetskog stripa. Kolekcionari će moći popuniti svoje zalihe na sada već tradicionalnoj burzi stripa, striparnice Tarantula, a bit će upriličena i vrhunska izložba strip-tabli i ilustracija gostujućih autora. Kao i svake godina na strip-vikendu svoj štand će imati i mostarski maketari. Udruga Mostrip predstavit će se na svom štandu različitim materijalima, od stripova preko bogato urađenih plakata, serigrafija pa sve do majica s omiljenim strip-junacima. Prije samog otvaranja festivala imat ćemo i jednu posebnost, a riječ je o radionici za djecu – kazao je Šimić.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

Voditelj radionice je etablirani bh. strip-crtač i ovogodišnji gost Filip Andronik, a spremne su i nagrade za male crtače i njihove radove. Dan prije festivala, dakle u petak, bit će održana i radionica za srednjoškolce na temu Star Warsa u Američkom kutku, a voditelj te radionice također je naš gost Midhat Kapetanović. Svi oni koji žele bit će u mogućnosti uzeti potpise samih crtača i njihove crteže koje će oni raditi na licu mjesta. Planirano je i održavanje niza tribina i predavanja s tematikom budućnosti stripa.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

– Dobrom organizacijom i pripremom, a najviše dragovoljnim radom svih članova udruge, a tu bih istaknuo zaista našeg prijatelja i velikog majstora dizajna Kristijana Kuliša koji je od početka naš idejni vizualni autor svih materijala udruge. Ta nam pomoć itekako puno znači. Uz financijsku potporu naših sponzora, a ove godine i talijanskog konzulata u BiH, uspjeli smo u organizaciji i oživotvorenju evo sada već četvrtog strip-vikenda u Mostaru – kazao je Šimić.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

Od samog početka, mostarski strip-vikend izašao je iz lokalnih okvira i postao jako prepoznatljiv i nezaobilazna destinacija u svjetskom kalendaru devete umjetnosti. Posjetitelji nam, osim golema interesa Mostaraca, stižu iz susjednih Hrvatske, Slovenije i Srbije te i iz cijele Europe. Riječ je o istinskim ljubiteljima stripa, koji ne štede ni vrijeme ni novac kako bi posjetili sve važnije strip-manifestacije u Europi i svijetu, a mostarski im se učinio posebno primamljivim. Dubravko je istaknuo kako Mostrip udruga ima izvrsnu suradnju s drugim ekipama koje organiziraju slične festivale poput makarskog Mafesta, Hercegnovskog strip-festivala, Salona stripa u Laktašima, što pokazuje svu ozbiljnost u pristupu i realizaciji samog vikenda.

Uskoro 4. Mostarski strip vikend | Autor : Gianni Sedioli Foto: Gianni Sedioli

Vrsni domaći crtači

– Vikend je i prilika za promociju i etabliranje i mladih autora koji još nisu pronašli svoje mjesto u svijetu stripa, pa ove godine na manifestaciji gostuju dva mlada i talentirana gosta, Armin Ozdić i Kenan Halilović, koji su vrsni crtači koji se tek probijaju u svijetu crtanih likova. Nama je čast da su s nama, a njima je prilika da upoznaju svoje već slavne kolege ili nekog izdavača i slično – kaže Šimić.

Mostarski strip-festival nesumnjivo će i ovaj put pobuditi golem interes i ovom prilikom iz udruge Mostrip pozivaju sve u Mostaru, cijeloj BiH, ali i cijeloj u regiji, da posjete Mostar 5. i 6. studenoga i dožive radost stripa i druženja s njima – uz napomenu da je ulaz besplatan za sve, a najsretniji posjetitelji bit će bogatiji za neka luksuzna strip-izdanja budući da će udruga Mostrip organizirati tombolu s bogatim nagradama kao i svake godine .

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan