Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"radnička cesta"

Montažstroj pričom o radnicima progovara o koroni i teorijama zavjere

Montažstroj
01.12.2021.
u 12:40

Digitalna verzija nikad odigrane predstave redatelja Boruta Šeparovića od sada je dostupna na internetu.

Teško je na prvi, pa i petnaesti pogled (riječ je o 15 fragmenata priče) reći što je “Radnička cesta”, novi projekt Montažstroja. Autor i redatelj Borut Šeparović o tome govori kao o nikad odigranoj kazališnoj predstavi koja je u koronavremenina put do publike pronašla u digitalnom obliku. No, to je istovremeno i mnogo više: zanimljiv miks umjetničkih izraza u kojima se isprepliću poetike kazališta, filma i TV serija.

Priča je naoko jednostavna: u koronakrizi dvojica radnika iz pogona za izradu elektroničkih komponenti za kineske 5G mobitele, odluče oteti i ubiti korporativnog savjetnika. Za njih je to politička poruka koja će u Hrvatsku vratiti ideju revolucionarnog nasilja koje je legitimni otpor radničke klase, a svemu svjedoči mladi noćni čuvar koji sanja o boljoj budućnosti, negdje izvan Hrvatske. Sve je snimljeno mobitelom, ali funkcionira odlično – i kao priča i kao mini TV serija – i može se na linku: https://radnickacesta.montazstroj.hr pogledati besplatno.

Šeparović je, uz dramaturginju Anu Prolić, zagrabio široko, mnogo je tu tema: od radničke klase danas, do nepostojeće borbe za prava radnika, sve do života pod pandemijom i teorija zavjere. Zapravo je bio odlično pogođen trenutak kada je predstava (nakon pokusnog emitiranja preko Telegrama) puštena u digitalni život, jer monolog jednog od likova nastao prošlo ljeto, kao da od riječi do riječi govori sve što smo čuli na prosvjedima protiv COVID potvrda. Ono najvrednije u ovom projektu je način na koji je Šeparović, zajedno s glumcima, sagradio sve svoje junake. Gledatelj svu četvoricu razumije i prihvaća: njihove živote, motivacije, nade, gubitke...

Glumačke su izvedbe odlične, u prvom redu kreacije mladog Bernarda Tomića i iskusnog Gorana Grgića koji je velikim glumačkim srcem i umijećem stao uz ovaj projekt nezavisne scene. Domagoj Janković i mladi Matej Đurđević zatvaraju četverokut likova koje morate vidjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije