Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Mladi glazbenici iz Hrvatske, BiH i Srbije oduševili publiku u Lisinskom

El Sistema Hrvatska - Koncert u Lisinskom
14.11.2018.
u 10:21

Više od 250 djece i mladih iz Hrvatske, BiH i Srbije poslalo je poruka pomirbe, a čije je značenje daleko veće od same glazbene izvedbe.

Sudionici prvog regionalnog kampa Srebrenica Music Camp 2018. organiziranog ljetos u Srebrenici održali su u utorak navečer, u dupkom ispunjenoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koncert za zagrebačku publiku. Više od 250 djece i mladih iz Hrvatske, BiH i Srbije poslalo je poruka pomirbe, a čije je značenje daleko veće od same glazbene izvedbe.

Koncert je održan u okviru multietničkog glazbenog projekta pomirenja i kreiranja boljeg suživota, a na velikoj pozornici nastupili su - Simfonijski orkestar mladih SO DO – El Sistema Hrvatska kao domaćin projekta, Kuća dobrih tonova - dječji zbor iz Srebrenice, Dječji operni zbor Zagreb, MAP (Music Art Project) El Sistema Srbija, Dječji zbor Čarobna nota iz Niša, Hor OŠ Sveti Sava iz Niša i Dječji zbor CKIM-a.

El Sistema Hrvatska - Koncert u Lisinskom
1/13

U sklopu glazbene priče koja nosi poruku mira izvodile su se prepoznatljive skladbe iz svake od zemalja – tradicijska iz BiH: Sevdah Medley, Moj dilbere i Zvjezda tjera mjeseca, tradicijska iz Srbije: Ajde Jano te Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta – završno kolo. Koncertom je dirigirao maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički ravnatelj Bečkih dječaka, ujedno i osnivač austrijske El Sistema organizacije - Superara.

Gostovanje mladih glazbenika nastavak je suradnje triju zemalja nakon kampa u Srebrenici koji je ondje organizirala Kuća dobrih tonova – multietnički glazbeni projekt koji okuplja djecu iz Srebrenice i okolnih naselja, s ciljem pomirenja i izgradnje suživota kroz iskustvo učenja i doživljaja glazbe.

Koncert za koji se tražila karta više organizirao je Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji sa udrugom SO DO – El Sistema Hrvatska, a program je realiziran u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2018.

Što znači El Sistema u svijetu glazbe

El Sistema metodologija nastala je u Venezueli prije više od 40 godina gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abrea program riješio brojne socijalne probleme, maknuo mnogu djecu s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je u programu više od 1.000.000 djece i mladih.

U Hrvatskoj program provodi udruga SO DO – El Sistema Hrvatska. Cilj rada udruge je glazbena naobrazba, ali ne i najvažniji. Onaj najvažniji je društveni aspekt jer je program primjenjiv za rješavanje mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.

Ključne riječi

Komentara 4

DI
Direkt
10:26 14.11.2018.

Treba tu djecu odvojiti od krezubih desničara ako žele ostati normalna.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
11:07 14.11.2018.

Mladi glazbenici iz Hrvatske, BiH i Srbije u duhu bratstva i jedinstva oduševili publiku u Lisinskom

KR
Krotila
11:36 14.11.2018.

Srebrenica me ne interesuje,muslimani umjesto da deblokirajU grad,nemilosrdno sU napadali hrvate U bosni,i prodorom izlaz na more,vi ste svoje s hrvatima završili poturice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije