Naslovnica Kultura Knjige

Miroslav Krleža dobiva skulpturu M. Ujević-Galetović u Budimpešti

Velikan hrvatske literature Miroslav Krleža od petka, 17. lipnja imat će skulpturu u Budimpešti. Skulptura je dar Grada Zagreba i rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović
10. lipnja 2011. u 13:48 9 komentara 465 prikaza
skulptura krleže marije ujević galetović
Foto: arhiv vl

"Hrvatski klasik koji je znao mađarski", pisat će ispod novopostavljenog spomenika Miroslavu Krleži koji će sljedećeg petka u Budimpešti otkriti hrvatski i mađarski uglednici. Mađarska prijestolnica dobit će na dar uspjelu skulpturu akademske kiparice i akademkinje Marije Ujević-Galetović koja je već postavljena na Dubravkinu putu u Zagrebu, nedaleko od kuće na Gvozdu u kojoj je Krleža živio sa suprugom Belom. Skulpturu Budimpešti daruje Grad Zagreb, pa će na otvaranju u petak, 17. lipnja, u 11 sati na Trgu Ludovika ispred Prirodoslovnog muzeja, uz potpredsjednika mađarske vlade i ministra javne uprave i pravosuđa Tibora Navracsisa, budimpeštanskog gradonačelnika Istvána Tarlósa i hrvatskog veleposlanika Ivana Bandića, govoriti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Glumci Hrvatskog kazališta iz Pečuha Stipan Đurić i Zsolt Lipics tom će prigodom govoriti odlomke iz predstave “Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva” Miroslava Krleže. Velikan hrvatske riječi te ravnatelj Leksikografskog zavoda koji je poslije dobio i njegovo ime u Budimpešti je proveo dio života kao pitomac na Ludoviceumu od 1911. do 1913. godine, gdje mu je ove godine postavljena i spomen-ploča. Krleža je tada, u osvit Prvog svjetskog rata, sudjelovao i u budimpeštanskom ljevičarskom studentskom životu te se upoznao s brojnim mađarskim intelektualcima. Tada je naučio i mađarski jezik te preveo neke mađarske pjesme na hrvatski. I prijam Krležinih djela u Mađarskoj proteklih je desetljeća bio više nego dobar, pa hrvatski literarni velikan s punim pravom dobiva impozantnu skulpturu u budimpeštanskom javnom prostoru.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • luftbrenzer:

  \"spomenika Miroslavu Krleži koji će sljedećeg petka u Budimpešti otkriti hrvatski i mađarski uglednici.\" S hrvatske strane će svakako nazočiti i Ljilja Vokić, koja je visoko cijenila literarnu veličinu M. Krleže i don Živko Kustić, kojem je Krleža često bio ... prikaži još!o inspiracija u njegovim produhovljenim propovijedima.

 • Avatar sawanah
  sawanah:

  \"Hrvatski klasik koji je znao mađarski\".... Kakav bizaran potpis na spomeniku čovjeka koji je \"znao\" i njemački i francuski i engleski, i nema što nije znao, čovjek-enciklopedija, da ne govorimo o njegovom književnom opusu.

 • krilnik2:

  Kao pisac - div; kao covjek - nula.