Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krleža u Pešti

Miroslav Krleža dobiva skulpturu M. Ujević-Galetović u Budimpešti

skulptura krleže marije ujević galetović
arhiv vl
10.06.2011.
u 13:48

Velikan hrvatske literature Miroslav Krleža od petka, 17. lipnja imat će skulpturu u Budimpešti. Skulptura je dar Grada Zagreba i rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović

"Hrvatski klasik koji je znao mađarski", pisat će ispod novopostavljenog spomenika Miroslavu Krleži koji će sljedećeg petka u Budimpešti otkriti hrvatski i mađarski uglednici. Mađarska prijestolnica dobit će na dar uspjelu skulpturu akademske kiparice i akademkinje Marije Ujević-Galetović koja je već postavljena na Dubravkinu putu u Zagrebu, nedaleko od kuće na Gvozdu u kojoj je Krleža živio sa suprugom Belom. Skulpturu Budimpešti daruje Grad Zagreb, pa će na otvaranju u petak, 17. lipnja, u 11 sati na Trgu Ludovika ispred Prirodoslovnog muzeja, uz potpredsjednika mađarske vlade i ministra javne uprave i pravosuđa Tibora Navracsisa, budimpeštanskog gradonačelnika Istvána Tarlósa i hrvatskog veleposlanika Ivana Bandića, govoriti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Glumci Hrvatskog kazališta iz Pečuha Stipan Đurić i Zsolt Lipics tom će prigodom govoriti odlomke iz predstave “Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva” Miroslava Krleže. Velikan hrvatske riječi te ravnatelj Leksikografskog zavoda koji je poslije dobio i njegovo ime u Budimpešti je proveo dio života kao pitomac na Ludoviceumu od 1911. do 1913. godine, gdje mu je ove godine postavljena i spomen-ploča. Krleža je tada, u osvit Prvog svjetskog rata, sudjelovao i u budimpeštanskom ljevičarskom studentskom životu te se upoznao s brojnim mađarskim intelektualcima. Tada je naučio i mađarski jezik te preveo neke mađarske pjesme na hrvatski. I prijam Krležinih djela u Mađarskoj proteklih je desetljeća bio više nego dobar, pa hrvatski literarni velikan s punim pravom dobiva impozantnu skulpturu u budimpeštanskom javnom prostoru.

Komentara 9

RA
rastamanaman
03:20 11.06.2011.

čini mi se da se školovao u mađarskoj

LU
luftbrenzer
20:35 10.06.2011.

\"spomenika Miroslavu Krleži koji će sljedećeg petka u Budimpešti otkriti hrvatski i mađarski uglednici.\" S hrvatske strane će svakako nazočiti i Ljilja Vokić, koja je visoko cijenila literarnu veličinu M. Krleže i don Živko Kustić, kojem je Krleža često bioo inspiracija u njegovim produhovljenim propovijedima.

KR
krilnik2
18:57 10.06.2011.

Kao pisac - div; kao covjek - nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije