Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica i tribina

Ministrica misli da izdavačkoj djelatnosti treba HAVC

ministrica andrea zlatar violić
robert anić/pixsell
01.06.2012.
u 13:51

Izdavačka djelatnost treba HAVC, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na Eurokazovu Saloonu koji vodi Igor Ružić. Odgovarala je i na pitanja kulturnih djelatnika.

Nakon šest mjeseci provedenih u fotelji ministrice kulture, sveučilišna profesorica Andrea Zlatar Violić na Eurokazovu Saloonu suočila se s kulturnim djelatnicima. I ponovila da Hrvatskoj treba krovni zakon o kulturi i zakon o javnom financiranju kulture. Ministrica tvrdi da ministarstvo nema ništa s raspisivanjem natječaja za intendanta HNK, da će izdavaštvo rediti po uzoru na HAVC i da je velika vrijednost HRT-a proizvodna sposobnost.

– Svakih se nekoliko godina govori o ukidanju Trećeg programa radija i Glazbene proizvodnje na HRT-u. Oni su uvijek prvi na listi za odstrel. No HRT-u ne treba komercijalna utrka s drugim televizijama – misli ministrica kojoj se djelatnik Glazbene proizvodnje požalio na loše uvjete rada Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Ministrica ističe da treba hitno digitalizirati hrvatsku glazbenu i filmsku baštinu te da bi Histrionski dom trebao biti kazališni centar za sve. Spomenula je da PDV na knjigu ne bi trebao biti veći od pet, šest posto te da je nonsens da se na elektroničku knjigu plaća PDV od 25 posto. Na tribini je rekla i da su u EU kultura i turizam ispali iz infrastrukturnih prioriteta.

Komentara 1

EN
EndemskaVrsta
15:10 02.06.2012.

Ni ova ministrica nema osjećaja za temeljni problem nakladništva, čitanja i knjige - kao čuvara jezika, odnosno identiteta! Produkcija knjige u nas je posao kao i svaki drugi, umjesto da bude kulturna misija u interesu opstanka naroda - koga nema bez jezika!!! Upravo knjige, jer knjiga čuva i stvara jezik, za razliku od radija, televizije i ostalih medija koji su navjeći uvoznici jezičkog šunda i razgrađivači hrvatskog (ionako problematičnog) identiteta. Dakle, snažno treba poduprijeti stvaranje domaće knjige i unapređenje kulture čitanja, a porezom 'kažnjavati' uvozni šund (najčešće katastrofalno preveden!). A za dobru stranu knjigu ne brinite, nju itekako podupiru ustanove zemalja u kojima nastaje! Uostalom, nije istina da nas EU prisiljava na uvođenje PDV-a na knjigu, jer tri zemlje članice, među kojima i po izdavaštvu grandiozna Španjolska, nemaju PDV-a na knjigu, tj. iznosi 0!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije