Naslovnica Kultura Knjige

Ministarstvo kulture: 'Zarez' nije ispunio svoje obveze iz 2014. i 2015.

Ministarstvo kulture podsjeća na kronologiju događaja u protekle dvije godine, nakon što je, do 2013. redovito podržavalo objavljivanje "Zareza", a Druga strana d.o.o., izdavač tog časopisa, uredno je dostavljao financijska izvješća te su mu se i odobrena sredstva uredno isplaćivala.
27. travnja 2016. u 15:23 9 komentara 552 prikaza
ministarstvo kulture
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 Ministarstvo kulture istaknulo je kako je odluka o tome da se za ovu godinu ne odobri financiranje "Zareza" donesena nakon što taj dvotjednik za kulturu prema Ministarstvu nije ispunio obveze iz 2014. i 2015. godine.

 Ministarstvo kulture podsjeća na kronologiju događaja u protekle dvije godine, nakon što je, do 2013. redovito podržavalo objavljivanje "Zareza", a  Druga strana d.o.o., izdavač tog časopisa, uredno je dostavljao financijska izvješća te su mu se i odobrena sredstva uredno isplaćivala.

 "Zarez" za 2014. nije dostavio privremeno izvješće u studenome, kako je prema ugovoru o korištenju sredstava Ministarstva bio obvezan učiniti. Nakon požurnice dostavljeno je nepotpuno izvješće o utrošenim sredstvima, ali tražena dopuna izvješću kojom bi se opravdala sva isplaćena sredstva nije dostavljena, dodaje se.

 Podsjeća se kako je tijekom prošle godine u nalazu Državne revizije za 2014. istaknuto da Zarez "nije svojim izvješćem opravdao isplaćena sredstva te je Revizija pokrenula postupak". Nakon požurnice dostavljeno je izvješće za 2015., ali tim izvješćem nisu opravdana isplaćena sredstva te je izdavač "Zareza" obaviješten o nepotpunom izvješću i zatražena je dopuna te povrat isplaćenih sredstava u državni proračun, ako dopuna izvješću ne uslijedi u zadanom roku.

 Ministarstvo je početkom ove godine pokrenulo pravni postupak za povrat isplaćenih sredstava u 2014., budući da potpuno i ispravno financijsko izvješće u skladu s potpisanim ugovorom o korištenju sredstava Ministarstva nikad nije dostavljeno unatoč brojnim požurnicama i opomenama, napominju iz Ministarstva.

 "Zbog svih navedenih razloga te u skladu s propozicijama Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi i uputama za korisnike u kojima stoji da se sredstva neće odobravati korisnicima koji nisu ispunili svoje ranije preuzete obaveze prema Ministarstvu kulture te protiv kojih se vodi pravni postupak sredstva za izdavanje Zareza u 2016. godini nisu odobrena", ističe se u odgovoru na upit Hine.

 Podsjeća se kako se, osim ugovorenog izvršenja programa, obveze korisnika javnih sredstava odnose i na uredno dostavljanje financijskih izvješća sa svim propisanim dokumentima u postavljenim rokovima.

 "Ako korisnik sredstava ne izvrši ugovoreni program ili ne dostavi tražena izvješća u propisanom roku, dužan je vratiti primljena sredstva uz zakonske zatezne kamate. Dakle, korisnik koji ne izvrši obveze preuzete potpisivanjem Ugovora i ne vrati primljena javna sredstva na način propisan Ugovorom ima dug prema tijelu državne uprave koje mu je sredstava dodijelilo", napominje se. "Protiv korisnika koji nisu izvršili preuzete obveze ni nakon višekratnih požurnica i opomena Ministarstvo po službenoj dužnosti pokreće postupak kod nadležnog Državnog odvjetništva, dodaje se.

 Dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja "Zarez", kojemu je prošle godine bilo odobreno 550 tisuća kuna, je među 45 ovogodišnjih odbijenih projekata. U povodu odluke, koja bi mogla rezultirati gašenjem tiskanog izdanja, uredništvo tog časopisa najavilo je za sutra konferenciju za novinare.

>> Ministarstvo kulture odbilo financirati Zarez, Hrvatskom slovu povećana dotacija za 150.000 kuna

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Ovozemaljski:

  Da sam u mogucnosti ukinuo bi socijalnu drzavu na ovakav nacin i uveo americki kapitalizam, naravno sa zakonima i porezima kakve imaju oni! Dobro da ova drzava ne financira i skupljace magle! Pa radim ko crnac, gusi me birokracija, inspekcije, ... prikaži još! zakoni, uplacujem poreze i doprinose za sve radnike i sebe i onda ja nemam pravo kao obrtnik niti na birou zavrsiti, a ovi umjetnici i kulturnjaci samo grabe, grabe i nikad im dosta i nikad nista od njih, cast izuzecima!

 • Avatar delminium
  delminium:

  Odlični potezi vrhunskog ministra. Ovi koji su ispali iz proračuna izgledali su kao mafijaski klan koji sisa proračunsku sisu.

 • Avatar arhaika
  arhaika:

  zar nije bivsa svoj zarez zarezivala nasim novcima?