Naslovnica Kultura Knjige

Ministarstvo kulture odbilo financirati Zarez, Hrvatskom slovu povećana dotacija za 150.000 kuna

U uredništvu Zareza ističu da su za odluku saznali jučer, ali obrazloženje jos nisu dobili te misle da tiskanog izdanja Zareza neće biti
26. travnja 2016. u 09:34 33 komentara 2956 prikaza
Zarez
Foto: screenshot/Zarez.hr

Ministarstvo kulture odbilo je ove godine financirati dvotjednik za kulturu Zarez, objavljeno je na web stranicama Ministarstva. Lani je Zarezu država odobrila 550.000 kuna. U uredništvu Zareza ističu da su za odluku saznali jučer, ali obrazloženje još nisu dobili te misle da tiskanog izdanja Zareza neće biti.

Na odluku će se žaliti, a najavili su i konferenciju za tisak. Ističu da im je i grad Zagreb prepolovio sufinanciranje za ovu godinu. Prošlog tjedna uredništvo Zareza objavilo je da nastavlja svoj rad na webu, gdje redovito objavljuju tekstove. Do prve veće krize u izlaženju tiskanog Zareza došlo je prošle godine u ožujku kada se prvi put nakon šesnaest godina izlaženja Zarez nije našao na kioscima jer ga je tiskara odbila tiskati zbog nagomilanog duga, a tadašnji sastav Ministarstva kulture je kasnio s potpisivanjem ugovora.

Izdavač Zareza je Druga strana u kojoj je vlasnički udio od 6,67 posto imala i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Kako taj udio nije prijavila, bila je novčano kažnjena zbog sukoba interesa i to kaznom od 15.000 kuna. Također je pokrenut i sudski spor kojim država od Druge strane potražuje 1,2 milijuna kuna na osnovu potpora koje su dobili od Ministarstva kulture u vrijeme ministarskog mandata Andree Zlatar Violić.
Što se tiče ovogodišnjih potpora Ministarstva kulture časopisima, Hrvatskom slovu je povećana dotacija sa lanjskih 250.000 na ovogodišnjih 400.000 kuna.

>>  Što je ‘Guernica’ za Španjolsku, to je ‘Jama’ za Hrvatsku

 

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • dosadno:

  U Hrvatskoj ima toliko onih kojima treba pomoći iz proračuna da je sasvim normalno i potrebno preispitati davanja za stotine udruga koje postoje. I koje već po inerciji dobivaju novac svake godine.

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  Nikada nisam procitao "Zarez" pa ne mogu o tom ni suditi,ali vjerujem u gospodina ministra da radi odlicne stvari u korist Hrvatske i gradana koji u njoj rade i zive.Bravo za gospodina ministra.👍

 • osica:

  Ne znam ništa o Zarezu, ali kad ga je ministar odbio finacirati, "nešto je u njemu suspektno, što se Hrvata i Hrvatske tiče. ". S druge pak strane "bankomat ministrica je suvlasnik, pa će valjda kako je znala odriješiti državnu ... prikaži još!u kasu za sebe, sada odriješiti i privatnu." Baš me briga " finaciramo toliko zareza i upitnika" pa pozdravljam odluku ministra. On je upućen u sve "točke zareze, kulise, komedije, igrokaze........."