Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ministarstvo kulture izdvaja novih 17,5 milijuna kuna

Nove mjere obuhvaćaju dofinanciranje filmova, potporu dijelu troška za izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene djelatnosti te za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima
06. studenoga 2020. u 18:17 1 komentara 203 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon prve i druge faze pomoći kulturnom sektoru zbog pandemije, Ministarstvo kulture je objavilo treći krug mjera u ukupnom iznosu od 17,5 milijuna kuna. Tu se radi o dofinanciranju filmova putem HAVC-a u iznosu od pet milijuna kuna, te natječajima za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene djelatnosti i za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima. 

Drugi natječaj namijenjen je profesionalcima profesionalcima u području kulture i umjetnosti (umjetničke organizacije, strukovne udruge u području kulture, samostalni umjetnici, nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti) kojima je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje njihove djelatnosti. 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Nina Obuljen Koržinek: 'Žalosne su tvrdnje Mosta o cenzuri i kaznama. Ili ne znaju što govore ili su zlonamjerni'

Sljedeća mjera koju Ministarstvo kulture priprema je natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti, koji se priprema u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, a tu se radi o financijskoj pomoći od pet milijuna kuna. 

Ministarstvo će pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom reagirati s mjerama usmjerenim prema svim partnerima u kulturom sektoru, posebno onima najugroženijima. U slučaju privremene nemogućnosti obavljanja kulturne djelatnosti uzrokovane koronavirusom, rok izvršenja odobrenih programa bit će produžen, što će se regulirati i jednom od odredbi ugovora.

Ministrica obuljen koržinek Umjetničke djelatnosti nastavljaju se odvijati prema posebnim preporukama

Na javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti  treba se javiti do 16. studenog ove godine, a na javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja  do 20. studenog ove godine. 

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima