Naslovnica Kultura Knjige

Miljenko Jergović: Za kraj kakav je dočekao Vidović nisu krive politike, već svi mi

Monografija "Hod po rubu, s Ivicom" o jednom od naših najvećih glumaca Ivici Vidoviću promovirana je u Gliptoteci HAZU-a.
21. travnja 2018. u 20:36 2 komentara 764 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Danas je u Gliptoteci HAZU-a svečano promovirana monografija "Hod po rubu, s Ivicom", raskošno izdanje posvećeno jednom od najvećih hrvatskih glumaca Ivici Vidoviću.

Ivica Vidović Monografija o Ivici Vidoviću, 2. dio Veliki je on glumac, može izdržati da mu neke uloge baš i nisu bile briljantne

Na knjizi, iz koje je Večernji list već ekskluzivno donio najzanimljivije ulomke, a koja je zajedničko izdanje Školske knjige i Teatra Rugantino, punih je pet godina radila njegova supruga, Gordana Gadžić, koje je govoreći na promociji rekla kako je knjiga iz tiskare izašla točno 18. travnja, na sedmu godišnjicu smrti velikog glumca. Uz nju, na promociji su govorili i: dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, akademik Boris Senker, filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec, dramski pisac Davor Špišić i književnik Miljenko Jergović, a promociju vodio dramaturg Hrvoje Ivanković. Ulomke iz monografije čitali su glumci Dubravka Miletić, Franjo Kuhar i Filip Vidović.

Uz mnogo lijepih riječi izrečenih na promociji, kao i priču same Gordane Gadžić koja je svjedočilo kakav je mukotrpni posao bilo sakupljanje materijala za ovu jedinstvenu monografiju i koja je dobila najtopliji pljesak podrške publike, najviše su odjeknule riječi Miljenka Jergovića, koji je između ostalog govorio o devedesetim godinama kada za velikana glume, kakav je Ivica Vidović nesumnjivo bio, iznenada više nije bilo posla.

- Te 1992. ili 1993. on nije bio lošiji glumac. On je i dalje bio Ivica Vodovi, ali bio je i glumac i čovjek kojem su rub i ivica, koji se sastaju u naslovu ove knjige i dalje bili sinonimi. I zato za kraj kakav je dočekao nisu krive politike, nego svi mi, izuzevši njegovu suprugu i djecu, rekao je Jergović.

Ivica Vidović Monografija o Ivici Vidoviću, 3. dio Ljudi s integritetom u devedesetima morali su otići da otvore prostor za antitalente ŽIVOTNA PRIČA Filip Vidović: Zauvijek ću biti mali od Ivice, to zna biti i prednost i teret Intervju Torjanac, Gadžić i Kovač: Mi smo dvorske lude, u društvu straha jedini se usudimo govoriti istinu
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka