Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijestolnice kulture

Milijuni eura za čak tri kulturne prijestolnice 2010. godine

'DUPLERICA TOPKAPI-MUZEJ ISTAMBUL SNIMIO MISO LISANIN'
'Photoshop'
07.01.2010.
u 14:35

Njemački Essen, madžarski Pečuh i turski Istanbul očekuju milijune posjetitelja u prijestolničkoj godini, za koje obnavljaju brojne spomenike kulture.

Čak tri europska grada ove 2010. godine nose unosnu titulu prijestolnice kulture. Njemački Essen (580.000 stanovnika), madžarski Pečuh (170.000 stanovnika) i turski Istanbul (13 milijuna stanovnika) ulažu milijune eura kako bi se nametnuli umjetničkoj eliti, ali i turistima. Essen svoj program težak 62 milijuna eura počinje u subotu, a slijedi ga Pečuh čija je svečanost otvaranja najavljena za subotu. Pečuh će za svoj program utrošiti 180 milijuna eura, od toga većinu sredstava očekuje iz fondova EU. Još više novca troši gigantski Istanbul, "jedan od najinspirativnijih gradova na svijetu" čiji je projekt težak 270 milijuna eura. Najveći dio novca potrošit će za obnavljanje brojnih spomenika kulture. Hrvatska će najviše sudjelovati u programu Pečuha, u kojem živi i djeluje i hrvatska manjina, te na čiji su veliki literarni festival uz Elfriede Jelinek i Imrea Kertésza pozvani i Dubravka Ugrešić, Mirko Kovač i Miljenko Jergović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije