Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojna napuknuća

Michelangelov David mogao bi se urušiti pod vlastitom težinom

Foto: FIRENZE/Milestone Media/PIXSELL
02.05.2014.
u 07:41

Sumnja se kako je do oštećenja došlo jer je jedan od najpoznatijih kipova na svijetu čak tri stoljeća bio izložen na glavnom gradskom trgu, naginjući se naprijed pod opasnim kutem

Michelangelov kip Davida uskoro bi se mogao urušiti pod vlastitom težinom zbog napuknuća na gležnjevima statue, javlja BBC. Skulptura teška 5,5 tona i visoka 5 metara pokazuje znakove mikro-puknuća, a znanstvenici iz Firence upozoravaju kako bi se zbog toga uskoro mogao urušiti pod vlastitom težinom.

Sumnja se kako je do oštećenja došlo jer je jedan od najpoznatijih kipova na svijetu čak tri stoljeća bio izložen na glavnom gradskom trgu, naginjući se naprijed pod opasnim kutem.

Michelangelovo remek-djelo i prije je bilo krhko zbog nekvalitetnog mramora kojeg je slavni umjetnik izabrao te velike težine. Stručnjaci za restauraciju već su upozoravali kako bi se David mogao urušiti uslijed potresa ili čak radova na cesti te bi se zbog stoga morao premjestiti na novu lokaciju izvan grada.

>> 'Muzeji su postali mjesta zabave i religije i utočišta za ogroman novac'

Ključne riječi

Komentara 1

NE
neki
09:23 02.05.2014.

Mogli ste ipak napisati gdje je kip smješten danas, te kad je premješten sa trga. Nije uvijek dovoljno samo prepisati članak sa stranog portala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije