Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Metropolis - prva baletna premijera u novoj sezoni

Balet Metropolis nadahnut je antologijskim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou
18. listopada 2018. u 16:07 364 prikaza
Metropolis - prva baletna premijera u novoj sezoni
Foto: Mara Bratoš
Pogledajte galeriju 1/14

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru Metropolis Thee von Harbou koja će se održati 3. studenoga. Koreograf, dramaturg i redatelj predstave je Jiří Bubeníček.

Mačka na vrućem limenom krovu HNK Zagreb "Mačka na vrućem limenom krovu" drama je o obitelji u kojoj vladaju laž i mržnja

Scenograf, autor videoprojekcija i glazbenog aranžmana je Otto Bubeniček, kostimografkinja je Nadina Cojocaru, oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, a baletni majstori su Mihaela Devald Roksandić, Milka Hribar Bartolović, Ilir Kerni.

Metropolis - prva baletna premijera u novoj sezoni | Autor : Mara Bratoš Foto: Mara Bratoš

Balet Metropolis nadahnut je antologijskim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, inače i koscenaristice filmskog remek - djela Fritza Langa. Radnja baleta smještena je u futurističkoj urbanoj distopiji grada Metropolisa te slijedi Fredera, bogata sina gradskoga vladara, i siromašnu radnicu Mariju. To je priča o modelu kapitalističkoga društva, o siromašnima i bogatima, o radničkoj klasi koja radi duboko pod gradom kako bi povlaštena bogata klasa mogla raskošno živjeti. Bit će to izniman umjetnički doživljaj za zagrebačku publiku te prvi susret s koreografskim rukopisom Jiříja Bubeníčeka.

Metropolis - prva baletna premijera u novoj sezoni | Autor : Mara Bratoš Foto: Mara Bratoš

U predstavi nastupaju: Tomislav Petranović, Kornel Palinko, Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Takuya Sumitomo, Guilherme Gameiro Alves, Gianmarco Beoni, Ovidiu Muscalu, Oleksandr Koriakovsky, Alen Gotal, Siniša Bosnar te ostali solisti i članovi ansambla Baleta HNK u Zagrebu.

Intervju: Boris Liješević u Kerempuhu režira "Blue Moon" Odluke donose ljudi koji su u rukama kapitala. A kapital danas postaje Bog HNK Rijeka Novo čitanje opere Sigetski junak kao moralna vertikala na kraju svijeta
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici