Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera

Mazepa je moćna priča o velikoj bitki, ali i obitelji i ljubavi

MAZEPA
Arhiva
07.05.2010.
u 16:47

Mazepa nije ni Evgenij Onjegin ni Pikova dama, da se omiljene balete Petra Iljiča Čajkovskog na čelu s Labuđim jezerom i ne spominje.

Mazepa nije ni Evgenij Onjegin ni Pikova dama, da se omiljene balete Petra Iljiča Čajkovskog na čelu s Labuđim jezerom i ne spominje.

 Mazepa je kozački vojskovođa koji je izgubio bitku. Stvaran, povijesni lik ima snažan politički predznak sukoba ruskog imperija i tada velike Ukrajine, jer se nakon traumatične bitke kod Poltave (istočno)europska politička scena stubokom promijenila.

 I nekim slučajem Mazepa Čajkovskog, opera nepogrešivo bogate glazbene fakture, nastala prema Puškinovu predlošku, trenutačni je hit opernih pozornica diljem svijeta. Stoga i sinoćnja krcata premijera u zagrebačkom HNK intenzivno slijedi trag svjetskih opernih scena.

 Dvadeset godina u svijetu

 – Doista nikada nije bilo toliko Mazepe u svijetu – kazat će dirigent Mihail Sinkevič, poznat domaćoj kazališnoj publici jer je u Zagrebu već dirigirao Labuđim jezerom.

 On objašnjava kako je opera Mazepa uvijek bila na repertoaru u Sovjetskom Savezu, a prije dvadesetak godina napokon je krenula u osvajanje svijeta. Vjeruje da ta predivna glazba može zaokupiti publiku.

 – Imali smo puno posla, kaže Sinkevič kada govori o radu s orkestrom HNK Zagreb, ali ne štedi pohvale zboru i ovdašnjim pjevačima. Kao glasove koji su ga se posebno dojmili ističe Tamaru Franetović Falbinger, Luciana Batinića i Domagoja Dorotića.

 – Ja ne sviram, vi svirate – govorio je orkestru s početka želeći postići legato, a ono što će posebno istaknuti kao veliki plus zagrebačke Opere jest:

 – Svi žele pomoći i napraviti najbolje što mogu.

 Sve smo riješili

 Sinkevič, sa stalnim angažmanom u petrogradskom Marijinu kazalištu, kaže:

 – Moje ideje, ideje dirigenta, i ideje redatelja moraju se usuglasiti. Bio sam malo uzbuđen jer sam očekivao modernu koncepciju, ali nakon mnogo razgovora, sve smo riješili na obostrano zadovoljstvo. I zadovoljstvo publike, naravno!

Ključne riječi

Komentara 3

AM
amyrogue
20:25 07.05.2010.

Baš me zanima kako ste mogli napisati osvrt na premjernu izvedbu opere Mazepa, te objaviti isti kada je premijera upravo u tijeku?!

ST
Starbuck
08:43 08.05.2010.

Di je osvrt na premijeru?

KI
kikica
14:01 08.05.2010.

\'Imali smo puno posla, kaže Sinkevič kada govori o radu s orkestrom HNK Zagreb, ali ne štedi pohvale zboru i ovdašnjim pjevačima.\' Što to znači? Da štedi pohvale orkestru u odnosu na zbor i pjevače? Uvijek me zapanji nevjerojatna razinaa površnosti pri pisanju ovakvih \'osvrta\', a da se pritom o kompleksnosti dotične partiture ne zna baš ništa, kao i o tome što ona doista zahtijeva od orkestra. Isto je i s besmislenim citatom o legatu koji uopće ne zaslužuje komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije