Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva izložba

Matko Vekić otvorio Muzej moderne umjetnosti u Mostaru

Neva Zganec/PIXSELL
29.01.2024.
u 09:08

Novi muzej strateški je projekt nastao na temeljima nekadašnje Sveučilišne galerije, a otvorila ga je izložba "Postojanje u otoku"

Otvaranjem izložbe "Postojanje u otoku" hrvatskog akademskog slikara Matka Vekića u petak navečer započeo je s radom nedavno osnovani Muzej moderne umjetnosti pri Sveučilištu u Mostaru.

Matko Vekić rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj danas radi kao redovni profesor. Prepoznatljiv je po svojim ekspresivnim radovima koji plijene ne samo slikarskom tehnikom već i snažnom društvenom kritikom.

Uz radove nastale u ciklusu "Postojanje u otoku" na mostarskoj izložbi predstavio je i novi ciklus slika te grafičku mapu Naplavine.

– Ovi su radovi u pravome smislu proizvod zrelosti, ne one slikarske jer je ona odavno ostvarena, nego duhovne snage i misaone čistoće – rekao je o Vekićevim djelima ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Marin Ivanović.

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru odlučilo je potkraj prosinca prošle godine osnovati Muzej moderne umjetnosti nakon što je dosadašnja Sveučilišna galerija višestruko premašila postojeće okvire. Tom prilikom ocijenjeno je kako je za daljnji razvoj kulture i umjetnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini važno osigurati bolju vidljivost i participaciju u nacionalnim i međunarodnim suradnjama i europskim projektima. Projekt Muzeja moderne umjetnosti definiran je kao strateški važan projekt u kulturi hrvatskog naroda u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije