Povratak na članak

Matija Gubec - Kralj seljaka postao je i ilustrirani junak

Seljačka buna Željka Lordanića izlazi 2. ožujka, po cijeni od osam kuna.
Objava 27. veljače 2013. 716 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 6
 • Muskatla:

  Jaki su Hrvati junaci,pa I ovaj Gubec,smesno!!!

  16:39 27. 2. 2013.
 • Avatar ambientocclusser
  ambientocclusser:

  Željko Lordanić je, iako razumljivo, jer je ovo u biti reklama izdanja, malo previše nahvaljen u ovoj najavi. Ipak je riječ o ni po čemu izuzetnom rutineru kojemu crtež sliči na stripove talijanske konfekcije 70tih godina (ala "blek stena i ... prikaži još!i kapetan mark") i koji je zaspao u toj tehnici i realizaciji, unatoč modernim tehnologijama računalnog crtanja i modernih stilova vidljivih po raznim online galerijama. U doba masivnih fantasy vizuala u stilovima World of Warcraft, trebao se barem potruditi dogovoriti da mu netko iz mlađe garde radi kolore i obradu.

  16:46 27. 2. 2013.
 • skategat:

  nevjerojatna je sramota da se Matija Gubec više ni riječju ne spominje u udžbenicima povijesti za osnovnu školu. Strašno. Općenito se u šestom razredu ne uči ništa o socijalnim razlikama, nego se konstatira da je većina stanovništva bila kmetska i ... prikaži još! to je to - da su bili ugnjetavani ni riječi. Povijest po mjeri hrv. tajkuna

  18:51 27. 2. 2013.
 • skategat:

  idler3, učilo se u yu povijesti da je MG bio slobodnjak, s vojnim iskustvom iz krajine. točno je da ga se idealiziralo, ali mislim da je i to bolje od sadašnjeg totalnog ignoriranja. čovjek je ipak dao život zbog ideje, ... prikaži još! a nije se borio za vlastitu korist

  18:54 27. 2. 2013.
 • Roko Prč:

  Matiju Gupca je iz školskih udžbenika izbacila zločinačka organizacija pod nazivom HDZ i njen krivousti vođa. Cijela priča o nekakvom seljaku koji se bori protiv feudalaca i njihovog ugnjetavanja, nije se poklapala sa idejom o "200 bogatih obitelji".

  20:41 01. 3. 2013.
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Pa i nije bilo baš tako! Većinu zemlje oko zagreba držala je zagrebačka biskupija. Seljaci su plaćali desetinu a bili su prisiljeni i na prinudni rad na crkvenoj zemlji, takozvanu "tlaku". Crkveni velikaši uglavnom nisu bili Hrvati, kmetstvo je bilo ... prikaži još!o dio sustava a kmetovima katolicima zabranjeno je služenje tadašnje austrijske vojske jer je katolička crkva tražila da se to katolicima onemogući kako ne bi bježali u graničnu vojsku Vojne krajine. To je period kada je povećan upravo zbog toga broj prelaska iz katoličanstva u pravoslavlje zbog prelaska u vojsku broj pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj za preko deset a možda i dvadeset puta. Katolička crkva je zbog zaštite vlastitog bogatstva drastično utjecala na takve prijelaze. Vojska koja je udarila na seljake bila je podstaknuta od zagrebačkog kaptolskog biskupa. I seljake su zvjerski mučili ispred lokalnih i zagrebačkih crkava, da se zna! Ne ponovilo se. To je bio jedan od najmračnijih perioda katoličke crkve u tuđinskim rukama u Hrvatskoj kada je učinjena izravna šteta Hrvatima.

  23:29 01. 3. 2013.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.