Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talentirani koreograf

Matija Ferlin kreće na europsku turneju svojom Mukom po Mateju

MATIJA FERLIN
15.09.2022.
u 11:14

Višestruko nagrađivana plesna predstava "Sad Sam Matthäus" na turneju kreće iz Pule

Usred koronske 2021. naš najtalentiraniji koreograf Matija Ferlin na bečkom je Wiener Festwochenu praizveo predstavu "Sad Sam Matthäus", koju smo krajem godine gledali i u Zagrebačkom kazalištu mladih. Radi se o zadnjem u nizu umjetničkih istraživanja objedinjenih pod prefiksom "Sad Sam", kojima Ferlin pomiče granice solo izvedbe. U ovoj inkarnaciji bavi se Bachovom "Mukom po Mateju", monumentalnim oratorijem koji koristi kao polazišnu točku za meditaciju o smrtnosti, tragediji i nadi, plešući između prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i fikcije, prizora iz Bachova života i povijesti vlastite obitelji.

Krajem 2021. hrvatske strukovne udruge nagradile su predstavu "Sad Sam Matthäus" i Matiju Ferlina za najbolju koreografiju i najbolju pojedinačnu izvedbu, a početkom lipnja ove godine u Istru je stigla i nagrada Društva kazališnih teoretičara i kritičara Slovenije za najbolju predstavu u Sloveniji u 2021. godini. Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Istru, gdje je započela svoj kreativni proces. Prve izvedbe u sklopu nove serije europskih gostovanja održat će se 18. i 19. rujna u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Turneja se nastavlja 23. rujna 2022. kada će "Sad Sam Matthäus" otvoriti 31. izdanje međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra. To je najveći kazališni festival u Slovačkoj i prostor najvažnijih međunarodnih suradnji u kulturnom sektoru te zemlje, a predstavlja netradicionalna, inovativna i inspirativna scenska djela. Nakon Slovačke, 30. rujna i 1. listopada slijede dvije izvedbe predstave u La Criée, Narodnom kazalištu u Marseilleu, u okviru festivala Actoral koji svake jeseni tijekom tri tjedna okuplja više od dvije stotine francuskih i međunarodnih umjetnika.

Europska turneja predstave završava u Cankarjevu domu u Ljubljani u okviru Sad Sam Manifestacije koja će se održati od 5. do 8. studenog te će kroz izvedbe, instalaciju i razgovore predstaviti autorski opus Matije Ferlina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije