Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt

Opera “Sedam smrti”: Marina Abramović glumit će Mariju Callas

Foto: DPA/Pixsell
1/3
15.03.2018.
u 22:50

Ideja da sedam puta umre na sceni poput Marije Callas u operama nastala je prije 30 godina, a premijera je 2020. u münchenskoj operi

Kraljica performansa, srpska umjetnica Marina Abramović najavila je da će njen projekt “Sedam smrti” konačno zaživjeti, i to kao opera.

O njemu govori i sanja već dugo, osmislila ga je prije 30 godina, no sada, u 71. godini života, kada je sve više opsjeda tema smrtnosti, odredila je datum kada će zaživjeti na pozornici. Premijera je najavljena za 2020. godinu u münchenskoj operi, a potom će još jednom gostovati u Londonu, u Covent Gardenu. U djelu kojem je i producentica, a koje je prvotno zamislila kao film, Marina će glumiti grčku opernu divu Mariju Callas, na neki način i svoj životni uzor, kroz sedam tragičnih smrti iz opera koje je u karijeri otpjevala kao što je, primjerice, “Tosca”.

– Već dugo razmišljam o toj romantičnoj ideji umiranja zbog ljubavi – kazala je Marina za Art Newspaper dodavši da je fascinirana time da je baš poput likova koje je igrala i sama Maria Callas preminula zbog “slomljena srca”.

Neobičan je taj zaokret prema žanru opere jer, kao što smo spomenuli, prvotna ideja bio je film koji je trebalo režirati sedam najznačajnijih redatelja današnjice, na način da će svaki obraditi jednu smrt u desetominutnoj sekvenciji koje će biti spojene u finalnom djelu. Na popisu redatelja bili su Marco Brambilla, Giada Colagrande, Yorgos Lanthimos, ali kada su 2014. od projekta odustali Roman Polanski i Alejandro González Iñárritu, i Marina je stala s radom. Scenarij za film napisao je norveški pisac Petter Skavlan, a po njemu će nastati i najavljena opera.

Abramović je nedavno izjavila da je svjesna da je ovo posljednja etapa njezina života te da se neprestano propitkuje je li ostavila dovoljno za buduće generacije. S obzirom na to da je njen pristup smrtnosti više praktične nego emocionalne naravi, zacijelo je to razlog zašto je konačno odlučila realizirati i “Sedam smrti”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije