Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlja meda

Makedonska pčelarica mogla bi osvojiti Oscar

Hatidže i njezine pčele: Skromna žena postala je simbol suživota s prirodom
Foto: RESTART
05.01.2020.
u 10:30

Dokumentarac Zemlja meda ima šanse osvojiti čak dva prestižna kipića i došao je u hrvatska kina

Makedonski dokumentarac u utrci za Oscar. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali upravo to događa se “Zemlji meda”, fenomenalnom, poetičnom dokumentarcu koji nije samo makedonski nacionalni kandidat u kategoriji najboljeg stranog filma, nego je nakon pobjede na Sundanceu prednominiran i u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma! Velik je to uspjeh za Ljubomira Stefanova i Tamaru Kotevsku, debitante koji su tri godine snimali skromnu pčelaricu Hatidže i snimili jedan od dokumentarnih hitova godine.

Divlja glupost protiv divlje prirode

Hatidže upoznajemo kao osobu potpuno stopljenu s prirodom, koja pčelama prilazi bez ikakve zaštite, slijedeći pravilo da se u prirodni sastav meda ne smije dirati i da pola svega pripada pčelama.

Skromnu kućicu od kamena i blata, naslonjenu na ruševinu nekad mnogo bogatijeg zdanja, dijeli sa starom, gotovo nepokretnom majkom te brojnim mačkama i psom. Meditativna kvaliteta njezina života u oštrom je kontrastu s prljavim, kaotičnim ulicama Skoplja na čijoj tržnici prodaje svoj med: prizor u kojem ta jednostavna, gotovo divlja žena dijeli autobusno sjedalo s mladim pankerom učinit će nam se zgodnim, možda i smiješnim, no smijeh će nam prisjesti kada se taj isti prljavi grad doseli u Hatidžinu neposrednu blizinu.

Personifikacija balkanske gluposti, nemara i divlje pohlepe u kontrastu s divljinom netaknute prirode u filmu je Hassan, otac mnogobrojne obitelji koja se nastanila odmah do naše protagonistice.

Simbol mnogo većeg problema

Kad otkrije da Hatidže teglice svojeg meda prodaje za 20-ak eura, on brže-bolje nabavlja poluraspadnute industrijske košnice i tjera cijelu obitelj da se baci u proizvodnju o kojoj ne zna ništa.

Hassanova obitelj i sama živi ispod razine temeljnog ljudskog dostojanstva, i kao takva ne može se gledati kao istinski negativac usporediv s korporacijama koje su upropastile prirodne ljepote nepreglednih područja. Sličan im je, međutim, u odnosu prema prirodi, koji se svodi na uzimanje bez vraćanja i bez svijesti da bi takav pristup dugoročno mogao dovesti do kraja života kakav poznajemo.

Zato ne čudi da je malena, predivno snimljena makedonska priča i u očima prekooceanske publike postala simbolom za nešto mnogo opasnije i veće – prijetnju uništenjem i mogućnost promjene koja kreće od nas samih.

Film od idućeg tjedna igra u hrvatskoj mreži nezavisnih kina.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Hatidže i njezine pčele: Skromna žena postala je simbol suživota s prirodom
1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije