Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Maestro Blomstedt s Abbadovim orkestrom izvodi Beethovena

'Scan A4 9/2010 von Mothes CD | Herbert Blomstedt, Gewandhaus Leipzig © Gert Mothes Sparkasse Leipzig | Konto 1891191701 | BLZ 86055592  '
''
22.03.2013.
u 16:24

Solist u Beethovenovom 4. klavirskom koncertu bit će norveški virtuoz Leif Ove Andsnes

U ciklus Lisinski subotom večeras stiže glasoviti Orkestar mladih Gustav Mahler koji je 1986. u Beču osnovao Claudio Abbado. Ansambl koji svake godine popunjavaju ponajbolji mladi europski glazbenici na turnejama redovito vode dirigentski velikani kakav je i švedski maestro Herbert Blomstedt. Pod njegovim će vodstvom mladi glazbenici svirati glazbu Ludwiga van Beethovena. U prvom dijelu koncerta, koji vam najsrdačnije preporučamo, na programu je Beethovenov Četvrti koncert za klavir i orkestar u kojem kao solist nastupa još jedan slavni glazbenik: norveški virtuoz Leif Ove Andsnes. U drugom dijelu večeri na rasporedu je Sedma simfonija u A-duru.

Maestro Blomstedt veliku je međunarodnu karijeru počeo prije punih šest desetljeća kada je 1953. godine pobijedio na natjecanju Koussevitzky, a dvije godine kasnije i na Salzburškom dirigentskom natejcanju. Bio je učenik Igora Markevitcha, Jeana Morela i Leonarda Bernsteina, a svjetski je ugled stekao naročito svojim tumačenjima njemačkih klasika i romantičara Beethovena, Schuberta, Mendelssohna i Brucknera. Mnoge su njegove snimke također osvajale velika priznanja, uključujući i dvije nagrade Grammy.

Herbert Blomstedt rođen je 1927. u SAD-u, ali već dvije godine kasnije njegovi su se švedski roditelji, skupa s njima, vratili u svoju domovinu. Poznat je i kao gorljivi vjernik Kršćanske adventističke crkve zbog čega petkom navečer i subotom nikada ne održava pokuse. Ako se pitate kako to da onda večeras nastupa u ciklusu Lisinski subotom, odgovor glasi: pokuse ne održava, ali koncerte da, jer njih ne smatra poslom nego najboljim mogućim izrazom svoje pobožnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije