Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Lovre Marušić dobitnik Nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“

Lovre Marušić
Foto: Marin Frka
1/3
19.11.2021.
u 10:03

Ovogodišnja 34. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladom pijanisti Lovri Marušiću, a svečano uručenje održat će se 8. prosinca 2021 s početkom u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U obrazloženju Nagrade Ocjenjivački sud istaknuo je: „Mekan i odmjeren udar prstom o tipku, uvijek smislom povezan s onim što je prethodio kao i s onim što slijedi, a tako i s cjelinom protoka glazbenih misli; osim što je odmjeren, udar uvijek zatitra ljepotom. Taj osjećaj za ljepotu tona prirođen je dar pijanista Lovre Marušića i on ga iskazuje prirodno poput disanja, ipak uvijek svjestan da intuicija nije dovoljna i da um i znanje itekako podupiru taj dar pri građenju umjetničke interpretacije.“ Ovogodišnji članovi Ocjenjivačkog suda bili su: maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr.sc. Naima Balić, , red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš.

Intenzitet doticaja s tipkom uvijek u funkciji zvuka koji će proizvesti, osjećaj za kantilenu, naracija usklađena s interpretiranim stilskim značajkama, uravnoteženi smisao za građenje cjeline i, dakako, bogata i izražajna tonska ljestvica – sve su to značajke pijanista Lovre Marušića dodali su članovi žirija.

Foto: Roger Mastroianni

Marušić je nositelj više nagrada i pobjednik na više uglednih natjecanja, od kojih je posljednje, ono u Clevelandu, među najvećima. Naime, na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u osvojio je srebrnu medalju. Svoj izniman talent Marušić je njegovao tijekom svog školovanja kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu, profesora Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića u Zagrebu, Natalije Trull u Moskvi i Grigoryja Gruzmana u Weimaru.

Rad koji je time obuhvaćen, neprestana misao o glazbi, podrazumijevaju se za umjetnika njegova senzibiliteta. Uspjesi su posljedica osviještenoga radnog i emocionalnog procesa i dokazuju da njegova interpretacija na djelotvoran način afirmira određena estetska gledišta jer s lakoćom uspijeva uspostaviti suptilnu komunikaciju između glazbenog djela i njegova slušača. Pritom nije nevažno zaključiti kako je Marušić, djelujući kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u mogućnosti prenositi tako oblikovani svjetonazor na mladi pijanistički naraštaj.

Foto: HGM

Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podržao rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost. Dobitnici nagrada su brojni mladi glazbenici solisti kao i komorni ansambli koji su svojim djelovanjem ostvarili izuzetne uspjehe u zemlji i inozemstvu. Dodjelu Nagrade Ivo Vuljević koju organizira HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije i HAZU podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAZU, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević je HEP koji dugi niz godina podupire hrvatsku kulturu, mlade i obrazovanje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije