Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elizabeth Strout

Ljupka eskapistička proza šarmira

knjiga
20.02.2010.
u 17:58

Roman je k nama stigao ovjenčan i lanjskom Pulitzerovom nagradom za književnost. Riječ je o doista ljupkoj prozi iz naizgled obična života u tipičnom američkom provincijskom gradiću.

U domicilnoj, američkoj sredini Oprah Winfrey proglasila je tu knjigu nezaboravnim romanom. Prodaja se, dakako, zahuktala do milijunskih brojki! U nas tako moćne preporučiteljice literature nema, pa ipak prijevod romana Elizabeth Strout “Olive Kitteridge” (Profil, ur. Roman Simić Bodrožić, prev. Tatjana Jambrišak) uporno zauzima vrhove ljestvica najprodavanijih izdanja.

Osim s preporukom slavne TV voditeljice, roman je k nama stigao ovjenčan i lanjskom Pulitzerovom nagradom za književnost. Kako mu onda odoljeti! Pogotovo zato što je riječ o doista ljupkoj prozi iz naizgled obična života u tipičnom američkom provincijskom gradiću gdje su najveći uglednici lokalna učiteljica, lokalni ljekarnik, lokalna pijanistica i njima slični likovi.

Svima se njima u prividno rutinskoj svakodnevici događaju i lijepe i ružne stvari: ljubavi i nesklonosti, rođenja i smrti, boli i radosti, susreti i rastanci, ali sve je nekako ipak idilično, umiveno, neuzburkano. Očito ljekoviti eskapizam koji lako dopire do zbiljom izmučena čitatelja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije