Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSTOVANJE

Likovnost mlade Ce Jian puna je svježine, pa čak i zebnje

ce jian
Foto: Ce Jian
1/6
17.02.2015.
u 14:13

Nova zagrebačka galerija Contra priuštila nam je važan likovni događaj dovođenjem ove autorice

Nova zagrebačka galerija Contra priuštila nam je važan likovni događaj – gostovanje mlade kineske umjetnice Ce Jian u čijim se radovima kultura Istoka veže s umjetničkom školom Zapada. Ce Jian se naime školovala u Berlinu kod čuvenog Georgea Baselitza, potom u Londonu, a rezidencijalno je djelovala u Šangaju. Zapad je pun takvih umjetničkih miksija koji donose svjež vjetar u novu umjetničku praksu svijeta.

U nju se Ce Jian uklapa i time jer utjelovljuje novi profil umjetnika koji nije samo završio likovnu akademiju. Ce Jian je usto diplomirala povijest umjetnosti, filozofiju i povijest umjetnosti istočne Azije na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu i na berlinskom Freie Universitätu, a sada predaje na sveučilištima u Berlinu i Pekingu.

U svom se opusu, koji uključuje slikarstvo, dizajn i fotografiju, referira na radove velikana poput Velasqueza, Moneta, Picassa i Kandinskog, a osobito su dojmljivi prostori koje oblikuje posebnim rasporedom motiva na slici. Čine se otuđenima, no moguće samo nama zapadnjacima, nenaviklim na čiste prostore azijskih prostranstava ili interijera. Jedini "namještaj" prostora koje oblikuje Ce Jian su likovni motivi, geoapstrakcije povezane s pejzažnim, portretnim ili "stambenim" likovnim jedinicama. Učinak je takvog slikarstva – blaga zebnja...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije