Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zemlja"

Lijepo projektiran spoj poezije, glazbe i vizualija na prvom albumu Elme Burnić

Croatia Records
13.06.2023.
u 09:05

U izdanju Croatia Records objavljen je prvi album izvrsne pjevačice i kantautorice

Elma Burnić s FilmMusicOrkestrom u punoj ili suženoj postavi unatrag nekoliko godina vjerojatno je odsvirala, tj. otpjevala, više koncerata od bilo kojeg domaćeg imena u vremenu lockdowna ili sad već zaboravljenog koronavirusa. Neki od premijernih nastupa, poput onog koji je nedavno imala u dvorani Vatroslav Lisinski ili prije toga u kazalištu Kerempuh i ispred kuće arhitekta Vjenceslava Richtera na Vrhovcu, ekstenzivnije su popraćeni u medijima.

Pjevati filmsku glazbu vrlo je komplicirano, jer riječ je o mnogim žanrovima. Dodamo li tome i ekstenzivan repertoar programa "Sevdah na filmu" koji FilmMusicOrkestar povremeno izvodi, već je bilo jasno da se radi o izvrsnoj pjevačici koja je u sebi krila i autorski potencijal.

Sve to bila je podloga za prvi album Elme Burnić "Zemlja", lijep kantautorski rad koji se može promatrati s tri strane; putem poezije, glazbe i vizualija. Riječ je o neobično civiliziranom i uljuđenom albumu koji me, usprkos svim razlikama, podsjetio na nekadašnji sofisticirani kantautorski pristup Jadranke Stojaković. Osim uvodnog naslovnog gypsy swinga i melodične "Svijet lud je", album redom donosi mirnije, introspektivne pjesme baladnog ugođaja u kojima Burnić uz pomoć simbola poput oblaka, morskih valova ili Sunca zna napisati poeme o intimnim odnosima ljudi, koji često ispadaju budale jer ne znaju iskoristiti ono što imaju, a često to što imaju i upropaste.

Suradnici poput producenta i gitarista Zvonimira Domazeta, Jurice Rukljića na trombonu, Paula Kempfa na klavijaturama, s dodacima viole, klarineta i tihe ritam-sekcije, uspjeli su napraviti primjerene, elegantne sviračke podloge koje u nekoliko navrata kreću putem ležernog zvuka američke Zapadne obale u pjesmama "Svjetluca mirno more" ili "Tu sam" i "Ovo nije sve". Budući da je Elma Burnić arhitektica, čitav projekt pedantno je zamislila i projektirala od temelja do krova, pridruživši mu i devet vlastitih akvarela otisnutih na ovitku "Zemlje", čiji će se originali naći u prodaji na humanitarnoj aukciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije