Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lisinski atrium

Lepršavi glazbeni pozdrav proljeću na koncertu bez maski, kao u stara vremena

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
VL
Autor
Denis Derk
24.05.2021.
u 10:19

Koncertom Zagrebačke filharmonije otvoren je glazbeni program "Lisinski Atrium".

“Dobro došli, prijatelji slobode”, tim je riječima Dražen Siriščević, ravnatelj dvorane Lisinski, pozdravio brojnu publiku na improviziranoj otvorenoj pozornici između dvorane i zgrade Hrvatske matice iseljenika uoči prvog koncerta novog programa nazvanog “Lisinski Atrium”. Riječ je o više od trideset glazbenih i kazališnih programa koje dvorana Lisinski nudi publici u ovim, nadajmo se toplim i suhim, proljetnim i ljetnim večerima.

Kako nije moguće da se programi izvode u velikoj dvorani koja je stradala u dva potresa, prvo u zagrebačkom, a onda i u petrinjskom, izbor je pao na prostor između dviju zgrada koji može primiti više stotina gledatelja i slušatelja i uz poštovanje epidemioloških mjera. I uz dobrodošlo pijuckanje pića. No, valja naglasiti da za vrijeme koncerta nošenje maski nije obvezno, što je mnoge podsjetilo na ona normalna vremena kada su pandemije bile tema samo u knjigama i filmovima katastrofe.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ravnatelj Siriščević najavio je da će dio prihoda od ulaznica svih programa Lisinski darovati Zakladi za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova i gradnju pastoralnog centra koji će nositi ime Anamarije Carević, djevojčice tragično stradale u zagrebačkom potresu. Tako je inovativni program dobio i humanitarnu notu. “Lisinski Atrium” otvorila je raspoložena Zagrebačka filharmonija koja je nastupila pod dirigentskom palicom ravnatelja Splitske opere Jure Bučevića. Na programu su bila djela Vivaldija, Straussa mlađeg, Suppea, Čajkovskog i Verdija. Zagrebačka filharmonija junački je odradila ovu zahtjevnu sezonu u kojoj je slavila 150 godina postojanja. Zbog toga što nisu mogli nastupati u matičnoj dvorani Lisinski, Zagrebački filharmoničari muzicirali su u Laubi, Domu Hrvatske vojske, sigetskoj crkvi Svetoga Križa, Tvornici kulture te u parkovima Maksimir i Bundek. Koncert u povodu velikog jubileja održali su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bez publike, ali uz izravni prijenos na HRT-u, pod ravnanjem svog potvrđenog šefa dirigenta, poljskog maestra Dawida Runtza.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na koncertu u petak publika je posebno toplim pljeskom pozdravila izvedbu “Proljeća” iz ciklusa “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija u kojoj je briljirao violinist Orest Shourgot. Orkestar je s puno entuzijazma i energije izvodio i opuštajuću glazbu Johanna Straussa mlađeg, ali i temperamentnu uvertiru opereti “Laka konjica” Franza von Suppea. Bio je to lepršavi glazbeni pozdrav proljeću, ali i najava bogatog programa koji Lisinski nudi svojim stalnim i vjernim posjetiteljima. A da je program dobro izabran i izbalansiran svjedoči i to što je prvi koncert bosanskohercegovačke umjetnice Amire Medunjanin rasprodan, pa su spretni organizatori dodali i novi termin 24. svibnja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije