Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crtani romani šou

Latino Spider-Man i svjetski majstori stripa stižu u Zagreb

Foto: Crtani romani šou
1/3
17.06.2021.
u 10:40

24. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con održava se u Tvornici kulture od 18. do 20. lipnja.

Oprezno ulazimo u postpandemijsko razdoblje, brojevi padaju, moral se diže, a kulturne manifestacije zahuktavaju. Vrijeme je tako došlo i za popularni 24. međunarodni festival stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con. Od petka 18. lipnja do nedjelje 20. lipnja u zagrebačkoj Tvornici kulture okupit će se krema stripaškog svijeta, a očekuje nas bogat program s predavanjima, druženjem s autorima, sajmom stripova, izložbama, strip-kvizom i promocijama novih izdanja.

– Usprkos pandemiji, ove godine imamo sjajnu listu gostiju iz Hrvatske, ali i iz inozemstva – zadovoljno nam je kazao direktor Crtani romani šoua Slaven Gorički. Među njima će se naći i legendarni Igor Kordej, jedan od naših najslavnijih ilustratora i crtača stripova. Kordej je svoju karijeru započeo u grupi Novi kvadrat, skupini stripaša koja se krajem 70-ih okupila oko tjednika Polet. U međuvremenu je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru, uvršten je u knjigu Paula Gravetta “1001 Comics You Must Read Before You Die”, a surađivao je i s kultnim stripovskim izdavačkim kućama Marvel i Dark Horse. Posljednjih desetak godina pak radi s jednom od najboljih francuskih izdavačkih kuća Editions Delcourt, a njegovi stripovi prodaju se u milijunima primjeraka. Uz njega će na festivalu gostovati i Tihomir Tikulin Tico, majstor stripaš koji je svoja djela objavljivao u Strip reviji, Kliku!, Q-Stripu, Homo Volansu, Prvom izboru i Endemu te je autor ovogodišnjeg festivalskog plakata. Tu je i Tomislav Beštak, najpoznatiji nam kao animator i autor stripova za djecu poput “Fontane bajki”, “Problematičnih priča” i “Profesora Svjetlana”.

Mlade snage hrvatskog stripa predstavljat će pak Mihaela Erceg, strip-autorica, ilustratorica i animatorica, dobitnica nagrade za najbolju hrvatsku karikaturisticu i jedna od urednica časopisa Strip-Prefiks.

A iz Velike Britanije stiže nam Glenn Fabry, veliko ime koje će prepoznati i oni koji nisu zagriženi ljubitelji stripa. Fabry je karijeru kalio na “Hellblazeru” i “Judge Dreddu” DC Comicsa, stripu “Thor: Vikings” Gartha Ennisa te je ilustrirao i priču u čuvenom serijalu “The Sandman: Endless Nights” Neila Gaimana. Publika će imati priliku upoznati i njemačkog autora Reinharda Kleista, kojeg smo upoznali kroz strip-biografije o Johnnyju Cashu, Nicku Caveu i Fidelu Castru, objavljenima na hrvatskom u izdanju Strip centra Tino. Gorički nam je uz to otkrio i gošću iznenađenja koju ćemo moći upoznati u petak.

– Na festivalu u petak u 20.30 sati održat će se promocija knjige Maxa Bunkera “U ime mafije” u izdanju izdavačke kuće Sandorf, a knjigu će potpisivati Severina – rekao je.

Severina, inače velika obožavateljica Maxa Bunkera i njegova genijalnog stripa “Alan Ford”, naime, krasi naslovnicu kriminalističkog romana tog talijanskog autora. “U ime mafije” prvi je u nizu njegovih krimića o detektivu Riccardu Finziju, po kojima je Bunker u Italiji poznatiji nego po “Alanu Fordu”. Severina je tako na noir inspiriranoj naslovnici dizajnera Nikše Eršeka izvrsno utjelovila zanosnu blues-pjevačicu Sharon, dok je detektiv sa šeširom njezin tonski snimatelj Domagoj Perišić, a kriminalca glumi producent Filip Miletić.

– Nije nam trebalo dugo da zaključimo kako je Severina, koju smatramo ozbiljnom umjetnicom, jedina s ovih prostora koja je u stanju tako dobro utjeloviti lik Sharon, femme fatale romana “U ime mafije”. Uz to, riječ je o snažnoj ženi koja je idealna da prikaže snažan lik – rekao je za Večernji list povodom objave knjige vlasnik Sandorfa Ivan Sršen.

U sklopu festivala održava se i već tradicionalni natječaj za najmlađe strip-umjetnike “Mladi lav”. Ovogodišnja tema bila je “Najduži dan”, format sasvim slobodan, a što su to sve klinci izmaštali i tko će dobiti vrijedne nagrade, moći ćete vidjeti na izložbi u Tvornici kulture. Za sve buduće strip umjetnike, Crtani romani šou organizirat će i školu crtanja stripa za djecu, koja će se održati u tri termina u subotu i nedjelju.

Nostalgiju će vam pobuditi i izložba “Viki i Niki”, jednog od najdugovječnijih i najznačajnijih stripova za djecu. Izlazio je šezdesetih godina prošlog stoljeća u Plavom Vjesniku, u ono doba kada ni televizija nije uzela zamah, a ostala tehnološka čudesa nisu bila ni u planu, pa su tako simpatična braća Viki i Niki autora Viktora Delača i Norberta Neugebauera obilježila djetinjstvo tisuća malih čitatelja u Hrvatskoj.

A od novih izdanja koja će biti predstavljena na Crtani romani šouu valja izdvojiti dva fantastična stripa koja objavljuje udruga Crtani romani šou – “Miles Morales 2: Dovedite zlikovce” i “Venom: Postanak”.

Riječ je tu o likovima iz Marvelova svemira i serijala o Spider-Manu, koji su posljednjih godina postali pravi hit.

U ulozi Venoma, izvanzemaljskog zlikovca i Spider-Manova dušmana, gledali smo Toma Hardyja 2018. godine, a drugi nam nastavak filma “Venom 2: Let There Be Carnage” stiže u rujnu – taman na vrijeme da stignemo pročitati ovaj uzbudljivi strip. Milesa Moralesa, usput budi rečeno i prvog crnog-latino Spider-Mana, imali smo priliku gledati u fantastičnom Oscarom nagrađenom Netflixovu animiranom filmu “Into the Spider-Verse”, a saznajemo i da će ove godine na hrvatskom biti objavljen i treći dio stripa o tom junaku.

Ulaz na festival i sve aktivnosti u sklopu Crtani romani šou – Zagreb Comic Cona je besplatan, a festival možete posjetiti u petak od 16.30 do 22 sata, u subotu od 10 do 22 sata i u nedjelju od 10 do 18 sati. Naravno, morat ćete se pridržavati već ustaljenih epidemioloških mjera, nositi maske i paziti jedni na druge. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije