Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Lana Kos osvojila Traviatom Split, baš kao i veronsku Arenu

'traviata_nnn_kul_271013'
''
28.10.2013.
u 10:25

Mlada Varaždinka nikada prije nije bila u Splitu, jer se vrlo rano otisnula prema sjeveru gradeći svoju karijeru na slavnoj pozornici u Münchenu, a potom i u moskovskom Boljšoju i na mnogim drugim znamenitim mjestima operne karte svijeta

Širom svijeta poznati talijanski operni redatelj Giancarlo del Monaco čitavo je ljeto razrađivao originalnu režiju za novu produkciju Traviate u splitskom HNK. Međutim, suočeno s rupetinama u proračunu, novo vodstvo kazališta s intendantom Tončijem Bilićem bilo je prisiljeno otkazati željenu suradnju. Rješenje se našlo u suradnji s riječkim HNK, čiju je produkciju popularne Verdijeve opere na splitsku pozornicu, uz potrebne prilagodbe, prenio Petar Vujačić, uključujući scenografiju Mirka Japelja i kostime Irene Sušac.

U svakom slučaju, za Split i za splitsku publiku, itekako zainteresiranu za operu, ova je predstava nova, a nova je itekako i za čitavu Hrvatsku zbog nastupa Lane Kos, koja je trenutno jedna od najpoželjnijih svjetskih Violetta. Hrvatska sopranistica koja je upravo prošlog ljeta u toj ulozi ponovno osvajala veronsku Arenu, na splitskoj je premijeri, održanoj u petak, prvi put kao Violetta Valery zapjevala i na jednoj hrvatskoj pozornici. Mlada Varaždinka nikada prije nije bila u Splitu, što i ne treba čuditi s obzirom na to da se vrlo rano otisnula prema sjeveru gradeći svoju karijeru na slavnoj pozornici u Münchenu, a potom i u moskovskom Boljšoju i na mnogim drugim znamenitim mjestima operne karte svijeta. Nije čudo ni to da ju je Split osvojio, a s pozornice je i ona osvojila njega, što je potvrđeno petominutnim pljeskom i ovacijama na kraju premijere.

Nije to bio ni sasvim lagan zadatak u režiji u kojoj je Violetta u dramatičnom posljednjem činu uglavnom prepuštena sama sebi, okružena utvarama koje tumaraju njenim bunilom bez ikakvog fizičkog kontakta. Ali sjajna Lana Kos imala je ipak sa svih strana i odličnu podršku: ponajprije u ulogama sina i oca Germonta podjednako su moćni mladi tenor Domagoj Dorotić i baritonski veteran Vitomir Marof.

Alternacija u ulozi Violette je moldavska sopranistica Natalia Roman, a Lana Kos ponovno pjeva već u ponedjeljak, 28. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije