Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne želi biti akademik

Kusturica: predsjednik SANU je soroševac, osvećuje mi se!

03.03.2021.
u 10:43

Emir Kusturica odbio je članstvo u SANU, optuživši predsjednika da se miješa u proces izbora članova.

Emir Kusturica odbio je članstvo u Srpskoj akademiji nauke i umjetnosti. U otvorenom pismu na portalu Iskra optužio je predsjednika SANU Vladimira Kostića za miješanje u proces izbora novih članova. Kusturicu je za akademika navodno upravo na Kostićev zahtjev, predložilo Odjeljenje za književnost i jezik. No, redatelj smatra da ga je trebalo kandidirati novoosnovano Odjeljenje za umjetnost, koje okuplja scenske umjetnike, što bi, kaže, “odgovaralo zdravom razumu”.

– Trebao bih biti i slijep u očima, pa mogu vjerovati da osvetnički Kostić nema većinu svojih ljudi na Odjelu za jezik i književnost i kontrolu nad vojskom akademika na drugim odjelima na kojima će postići sve što zamisli. Njegova ostavka mogla bi uskoro uslijediti, što neće biti prihvaćeno – napisao je Kusturica te dodao da ne poduzima ovaj korak podcjenjujući istinu da su na stepenicama SANU pjevali velikani poput Pupina, Tesle i Andrića, već jer je on filmski redatelj, a u Srbiji danas postoje mlađi pisci koji prije njega zaslužuju biti akademici.

Kusturica je također istaknuo da ne vjeruje u dobre namjere Vladimira Kostića, niti u njegovu viziju budućnosti Kosova i Metohije koja je, tvrdi, soroševska. Kostić je, naime, još prije nekoliko godina izjavio da Srbija treba napustiti Kosovo, što je izazvalo burne polemike u javnosti. Predsjednik Kostić nije časa časio te je oštro i odlučno odgovorio kako Emir Kusturica, osim svoje umjetničke neupitnosti, definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima razmišlja, a kamoli da protiv njega smišlja nerazumne zavjere. Također, istaknuo je i da redatelj još nije službeno nominiran za članstvo u SANU, već samo predložen kao jedan od mogućih kandidata od akademika Matije Bećkovića, kao što je bio i 2018. godine. Ideja da je izvršio utjecaj na akademika Bećkovića je krajnje apsurdna, kao i da ima kontrolu nad “armijom” akademika – tvrdi Kostić.

– Gospodin Emir Kusturica i ja se ne poznajemo, susreli smo se tek nekoliko puta. Nikada to nisam krio i u nekoliko sam javnih nastupa veoma jasno rekao da ga smatram velikim umjetnikom, a to mislim i sada, bez obzira na eventualne nesporazume – zaključio je Kostić.

Dodao je i kako se o tragediji Kosova i Metohije i po pitanju patriotizma ne želi nadmetati ni s kim, a pogotovo ne s onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskom viđenju problema, jer s tom organizacijom nikada nije imao nikakav kontakt.

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
19:27 03.03.2021.

Gosn Kusturica je u skladu s onom krilaticom " veći katolik od Pape " veći Srbijanac od Srbijanaca.

GE
genex
12:44 03.03.2021.

nije li emir sada nemanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije