Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klasik Nikole Tanhofera

Kultni "H-8" prvi je hrvatski film uvršten u program Venice Classics

HRVATSKI DRžAVNI ARHIV – HRVATSKA KINOTEKA
26.01.2022.
u 08:56

Tanhoferov "H-8..." restaurirali su studiji Ater i Klik film uz nadzor Hrvatske kinoteke.

Jedan od najuglednijih svjetskih programa restauriranih klasičnih filmova Venice Classics 17. ožujka predstavit će kultni film iz 1958. godine "H-8..." redatelja Nikole Tanhofera. Podsjetimo, film je utemeljen na stvarnoj tragediji u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te nakon toga pobjegao s mjesta nesreće. Svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarskih tablica automobila, po kojima je Tanhofer i nazvao svoj film. Automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni, a autori filma upotrijebili su činjenice o nesreći kao okvir priče o izmišljenim putnicima autobusa i kamiona.

Za vrhunsku kvalitetu filma bili su zaslužni i njegovi scenaristi, novinar Tomislav Butorac i Zvonimir Berković, koji je kasnije postao jedan od najvećih hrvatskih filmskih redatelja. Sjajno je snimateljski posao obavio Slavko Zalar, a montažu naša najuglednija montažerka Radojka Ivančević, kasnije Tanhoferova supruga. Glumački ansambl činili su vrhunski glumci poput Mije Oremović, Borisa Buzančića, Vanje Dracha, Marije Kohn, Pere Kvrgića, Mire Nikolić i Antuna Vrdoljaka koji je, poput Berkovića, kasnije postao slavan filmski redatelj.

"U restauraciji su korišteni filmski materijali prve generacije - originalni negativ i ton-negativ, kao izvornici s najviše sačuvanih informacija o slici i zvuku djela. Nakon pažljive tehničke pripreme uslijedila je digitalizacija i restauracija koju su proveli stručnjaci iz zagrebačkih studija Ater i Klik film. Digitalno su uklonjena mehanička i kemijska oštećenja zatečena na negativima, dok su sitne nesavršenosti uvjetovane onodobnom tehnikom snimanja slike i zvuka sačuvane kako bi film i u svojoj digitalnoj inkarnaciji pružio vjerno svjedočanstvo o vremenu u kojem je nastao", objasnio je Vjeran Pavlinić, načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatske kinoteke i supervizor digitalne restauracije filma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije