Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničena kraljevska vlast

Kraljevska obitelj i Velika Britanija slave 800. obljetnicu Velike povelje slobode

Kraljica Elizabeta
Foto: Danny Lawson/Press Association/PIXSELL
15.06.2015.
u 10:26

Iako Ivan Bez Zemlje nije nikada prihvatio povelju, nego ju je samo ovjerio pečatom, uslijedio je građanski rat u kojem je Ivan Bez Zemlje i poginuo 1216. godine.

U Ujedinjenom Kraljevstvu danas je velik dan – obilježava se 800. godina od donošenja Velike povelje slobode (Magna charta libertatum) kojom je ograničena kraljevska vlast, a podanicima osigurana određena pravna zaštita. Kraljevska obitelj na čelu s kraljicom Elizabetom II., bit će na ceremoniji Runnymede u Surreyu, u blizini rijeke Temze u Londonu gdje je kralj Ivan 'Bez Zemlje' potpisao originalni dokument 1215. godine.

Sklopio je tada mir s papom Inocentom III., prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je Ivan doživljavao u Francuskoj gdje je izgubio sve svoje posjede, te grub način njegove vladavine, potaknuli su englesko plemstvo na ustanak koji je završio prisiljavanjem kralja na sklapanje 'Velike povelje sloboda'.

U njoj je prihvatio uvjete koji su mu ograničavali moć, davali određene povlastice plemstvu i slobodnim ljudima davali određena jamstva protiv samovoljnih kraljevskih postupaka. Povelja ima formu dvostranog ugovora između kralja i plemstva. U njoj je plemstvo bilo osigurano od nametanja novih poreznih davanja, crkva je stekla slobodu izbora novih biskupa, a podanicima je bilo zajamčeno da će jedino po odluci porotnog suda moći biti uhićeni i kažnjavani. Povelja se smatra prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske (i uopće prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu), pogotovo iz razloga što su ustanak plemstva i sklapanje Povelje podržali i drugi slojevi naroda, a smatra se i dokumentom koji jamči građanska prava i vladavinu zakona.

Iako Ivan Bez Zemlje nije nikada prihvatio povelju, nego ju je samo ovjerio pečatom, uslijedio je građanski rat u kojem je Ivan Bez Zemlje i poginuo 1216. godine.

Foto: Alcatel

>> Kraljica Elizabeta II prvi put se srela s papom Franjom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije