Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Vatikanu

Kraljica Elizabeta II prvi put se srela s papom Franjom

kraljica elizabeta
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
03.04.2014.
u 17:00

Papa Franjo i britanska kraljica Elizabeta razgovarali su 40 minuta su danas poslije podne u Vatikanu

Papa Franjo i britanska kraljica Elizabeta razgovarali su 40 minuta su danas poslije podne u Vatikanu. Elizabeta sa suprugom Filipom vojvodom od Edinburgha stigla je na rimsku zračnu luku u Ciampinu danas u 12,30 sati s privatnim zrakoplovom i otišla na ručak s predsjednikom talijanske republike Giorgiom Napolitanom, nakon kojeg je otišla u Vatikan. Papa Franjo je Elizabetu, koja je i čelnica anglikanske crkve, primio u malom radnom uredu pokraj velike dvorane Pavla VI. u kojoj se tijekom zimskih mjeseci održavaju opće audijencije. Bio je to neformalni susret, dakle bez uobičajenih protokola kod dolazaka šefova država u Svetu Stolicu, a Elizabeta je bila odjevena u istom kostimu ljubičaste boje koje je nosila i na susretu s Napolitanom. Imala je, dakako, i šešir u istom tonu.

Papa je kraljevski bračni par dočekao na ulasku u dvoranu Pavla VI. Današnji je bio prvi susret Elizabete i pape Franje. Franjo i Elizabeta su razgovarali na engleskom jeziku i susret je bio vrlo srdačan. Po tradiciji razmijenjeni su i darovi. Papa Franjo dao je poklon za malog princa Georgea od Cambridgea, odnosno za kraljevsko dijete iliti sina princa Williama i Kate Middleton. Papa je poslao malom nasljedniku britanskog kraljevstva, koji će u srpnju proslaviti prvi rođendan, globus izrađen u dragom kamenu s križem na vrhu. Kraljici Elizabeti je Franjo darovao stari pergament iz svibnja 1679. s porukom "Urbi et Orbi" kardinala Cesarea Facchinettia. Papa je od Elizabete dobio košaru s biološkim proizvodima sa kraljevskih terena.

Posjet Rimu kraljice Elizabete je trajao samo osam sati.

Dakle, britanska kraljica Elizabeta II. (87) sa suprugom Filipom vojvodom od Edinburgha (93) stigla je na rimsku zračnu luku u Ciampinu danas u 12,30 sati s privatnim zrakoplovom Embraer 135 i otišla na ručak s predsjednikom republike Giorgiom Napolitanom (88). Iz zrakoplova je izašla držeći se za rukohvat stepenica.

Od kada je Elizabeta postala kraljicom (okrunjena je 6. veljače 1952.) pa do danas u Vatikanu je bilo sedam papa, a u Quirinaleu, predsjedničkoj palači, deset predsjednika talijanske republike.

Posljednji puta je Elizabeta bila u Rimu prije 14 godina, a današnji je četvrti njezin posjet talijanskom glavnom gradu i Vatikanu. Ovo je prvo putovanje Elizabete u inozemstvo poslije 2011. kada je bila u Australiji i traje manje od jednog dana, odnosno uvečer se vraća u Veliku Britaniju.

Današnji je prvi susret Elizabete i pape Franje. Od sedmorice papa, koliko ih je bilo tijekom njezina kraljevstva, Elizabeta, koja je i čelnica Anglikanske crkve, susrela se sa četvoricom. Istina s Piom XII. se susrela u Rimu 1951. godine kada još nije bila kraljicom. Kao kraljica, Elizabeta, se 1961. u Rimu susrela s Ivanom XXIII., te se 1980. godine susrela s Ivanom Pavlom II. što je bio njezin službeni posjet Vatikanu, prvi takav jednog britanskog kralja, koga je primila dvije godine kasnije u Londonu i s kojim se po treći puta susrela 2000. godine u Rimu. S Benediktom XVI. se Elizabeta susrela 2010. godine u Velikoj Britaniji, odnosno u Edinburghu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

>>Papa Franjo prekršio protokol i iznenadio sve

Komentara 7

SA
sarma22
20:58 03.04.2014.

uvijek volim pročitati neki izvještaj silvija tomaševića... jedan od rijetkih pravih novinara na ovom večernjem koji, bar se nadam, svoje tekstove ne prepisuje nego ih zaista i napše! evo, ovim putem želim pohvaliti novinara silvija

Avatar tamni@
tamni@
09:03 04.04.2014.

kraljica,vojvoda,predsjednik republike i papa imaju skupa preko 340 godina

CR
crocro
15:51 03.04.2014.

Nadam se da se Papi Franji kraljica naklonila do poda. A ionako se svi samo njoj klanjaju, sada je red da se i ona nakloni nekome značajnijem od sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije