Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kraftwerk ostaju pioniri suvremene elektroničke glazbe

Kraftwerk
08.11.2009.
u 20:01

Kuća EMI na tržište je lansirala osam ključnih albuma od legendarnog Autobahna do recentnog Tour De Francea. I površno ponavljanje gradiva upućuje na zaključak da Kraftwerk ostaju pioniri suvremene elektroničke glazbe.

“Mi sviramo strojeve, ali i strojevi sviraju nas. Kad odemo s pozornice, strojevi nastavljaju umjesto nas.” Tako je objasnio kreativnu logiku Kraftwerka njihov “bandleader” Ralf Hutter. On je danas jedini preostali član postave o čijoj bi se važnosti moglo ispisati stotinu knjiga.

Kuća EMI na tržište je lansirala osam ključnih albuma od legendarnog Autobahna do recentnog Tour De Francea. I površno ponavljanje gradiva upućuje na zaključak da Kraftwerk ostaju pioniri suvremene elektroničke glazbe.

Osnovani u Düsseldorfu, počeli su kao dio elektroničke underground rock scene, no ubrzo su se izdvojili kao entitet bez čijih je konceptualnih zahvata na Autobahnu i još boljem Trans Europe Expressu nemoguće zamisliti pola rock scene onoga i ovoga doba, od Bowieja i Joy Division do Jay Z-a i Franza Ferdinanda.

Unoseći europski umjetnički duh u dominantnu angloameričku pop kulturu, Kraftwerk su mijenjali rock, svirajući s profinjenim smislom za humor, tražeći “spirit” u svojim naoko ledenim instrumentima. Dvojba ljudi ili strojevi danas zvuči besmislenije nego ikad prije.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
21:52 08.11.2009.

a kaj je s ostalima: Amon Duul, Popol Vuh, Faust, Harmonia, Can, Ash Ra, Neu, Cluster,Tangerine Dream....mogli bi napisati nekoliko riječi o Krautrocku

RI
riise
20:39 08.11.2009.

Meni osobno najbolji njihov album je The Men Machine, a posebno dobra i jako uspješna stvar-Model, koju je u nekadašnjem Big Benu (Bogovićeva) puštao DJ Gosp. Mlakar, krajem 1970tih i početkom 1980tih, dobar mi je i Computer World (1980)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije